GAS gaat de theaters in!

Levens en liefdes boven de gasbel

In het najaar van 2018 deed Toneelgroep Jan Vos het Groningse gaswinningsgebied op haar grondvesten trillen met de locatievoorstelling GAS. “Groots theater over nationale tragedie”, kopte NRC Handelsblad boven een vijfsterren-recensie. Ook Trouw en de Volkskrant raadden hun lezers  met klem aan om naar Groningen af te reizen en de voorstelling te gaan zien. Heb je ‘em gemist? Dan hebben we goed nieuws, want de tintelende familiekroniek gaat de theaters in, i.s.m. Noord Nederlands Toneel.

Over GAS

De ontdekking, de hoogtijdagen en de ondergang van het grootste gasveld van Europa vormt de achtergrond van het woelige leven van drie generaties van de Groningse familie Boelens. De ijzersterke tekst verweeft op humorvolle en inventieve wijze de maatschappelijke catastrofe met een indringend familiedrama. Herkenbaar voor iedereen, ook als je niet op een gasbel leeft.  Voeg bij dit alles het in alle kranten bejubelde acteerwerk en je weet: GAS is een voorstelling die nog lang in het hoofd nadreunt.

Het verhaal

Epicentrum van de vertelling is Hotel Boelens in Hoogezand-Sappemeer. In de jaren zestig – als de gasbel net is ontdekt – denkt hoteleigenaar Andries een graantje mee te kunnen pikken van de aangekondigde rijkdom. Maar de hotelgasten van de NAM blijken meer geïnteresseerd in zijn dochters Bette en Aukje dan in zijn plannen. Als de jongste ongewenst zwanger raakt van een NAM-ingenieur, raken de levens van gasmannen en de hoteldochters onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Aanhaken op de actualiteit

Na Mansholt en Koning van het Grasland bouwt Toneelgroep Jan Vos met GAS verder aan reeks aansprekende, actuele voorstellingen. Rode draad zijn de politieke keuzes uit het verleden, waar nu de wrange vruchten van worden geplukt. Na boterbergen, melkplassen en het verdwijnen van biodiversiteit, draait het in GAS om scheuren in gevels, slepende procedures en onverkoopbare panden.

Acteurs & personages

  • Maarten Wansink
  • Trudi Klever
  • Helmert Woudenberg
  • Stefanie van Leersum
  • Reinout Bussemaker
  • Dimme Treurniet
  • Anna Raadsveld
  • Tjeerd Bischoff

Medewerkers

tekst: Tjeerd Bischoff

regie: Jeroen van den Berg

toneelbeeld: Ellen Klever

muziek: Jaap van Keulen