Minister Wiebes te gast in eerste talkshow

Vooruitlopend op de parlementaire enquête organiseren wij in veertien theaters een talkshow over de gaswinning in Groningen. Aan de hand van getuigenissen van politici, geologen, gedupeerden en andere betrokkenen wordt er onderzocht wat er het mis ging in het Groningse aardbevingsdossier. Bij de eerste talkshow op 14 september in Internationaal Theater Amsterdam zal minister Wiebes zijn opwachting maken. Daarnaast zijn te gast de oud-burgmeester van de gemeente Eemsmond Marijke van Beek, aardbevings-gedupeerde en voormalig lid van de Dialoogtafel Yvonne Morselt en de Amsterdamse wethouder Marieke van Doorninck, die zich bezig houdt met de energie-transitie.

De gasten worden geïnterviewd door journalisten Reinalda Start, Heleen Ekker en Margriet Brandsma die voor het NOS journaal onderzoek deden naar de gaswinning. Ze schreven daarover het spannende en onthullende boek de Gaskolonie, dat een belangrijke informatiebron vormde voor de voostelling GAS. Tjeerd Bischoff, schrijver van het toneelstuk GAS, zal vertellen over de totstandkoming van het stuk en welke opzienbarende informatie hij niet kwijt kon. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door zanger Jan Veldman. De presentatie van Gasterij de Toekomst is in handen van de Groningse cabaretier Arno van der Heijden.

Tournee GAS
Afgelopen najaar was GAS te zien in een mobiel theater middenin het Groningse aardbevingsgebied. De voorstelling werd zeer goed ontvangen door pers en publiek en maakt deel uit van de Officiële Juryselectie van het Nederlands Theater Festival. De voorstelling is tijdens dit festival te zien op 13 en 14 september. Van september t/m december brengt Toneelgroep Jan Vos het verhaal over de Groningse Gaswinning naar de rest van het land. Voorafgaand aan de voorstelling wordt in veertien theaters een informatieve talkshow gehouden. Daarin gaat het niet alleen over Groningen en gas, maar ook over de rol van nieuwe energiebronnen in de betreffende regio.

Klik hier voor meer informatie over hoe je bij deze talkshow aanwezig kunt zijn.

De overige talkshows vinden plaats in: De Spiegel, Zwolle (9 oktober) – Theater Junushoff, Wageningen (11 oktober) – Stadsschouwburg Utrecht (12 oktober) – Wilminktheater, Enschede (1 november) – Theater de Veste, Delft (8 november) – Theater De Meenthe, Steenwijk (15 november) – Het Nationale Theater, Den Haag (22 november) – Meervaart, Amsterdam (3o november) – Schouwburg Kunstmin, Dordrecht (8 december) – Zaantheater, Zaandam (13 december) – Flint, Amersfoort (2o december) – DNK, Assen (22 december) – Stadsschouwburg Groningen (28 december).