Boerenlocaties MANSHOLT

Kaasboederij De Twee Hoeven in Haastrecht

Al vier generaties lang boert familie den Boer op deze eeuwenoude boerderij. Het bedrijf heeft zijn naam te danken aan de samenvoeging van twee boeren(buur)bedrijven.

De huidige eigenaren zijn Niek en Willemijn den Boer. De hoofdtak van het bedrijf is de melkveehouderij met een kaasmakerij. Niek en Willemijn maken heerlijke Goudse boerenkaas op basis van rauwe melk. Een deel van de gemaakte kaas verkopen ze vanuit hun boerderijwinkel, waar je ook veel andere streekproducten kan vinden.

Ook geven ze educatieve rondleidingen over het bedrijf, om jong en oud uit te leggen hoe alles reilt en zeilt op een boerenbedrijf. Ze hebben een app ontwikkeld om deze rondleidingen extra uitdagend en leuk te maken. Natuurlijk kan er daarvoor of daarna ook iets genuttigd worden:  een lekkere boerenlunch, een borrel, of hun eigen kaasfondue.

Voor meer informatie

Genderen – Boerderij van Wijk en Café 't Zwaantje

Dirk van Wijk is 78 jaar en runt bijna in zijn eentje, dat wil zeggen samen met de melkrobot, een bedrijf met 40 koeien, 10 stuks jongvee ouder dan een jaar en 10 stuks jongvee jonger dan een jaar. Daarnaast is er nog een paard en een veulen. De boerderij bestaat nu negentig jaar.

Zijn vrouw Nelly en zijn dochter Suzanne runnen samen het aangrenzend café ’t Zwaantje, dat in de volksmond ook wel Kees van Japkes wordt genoemd. Café ’t Zwaantje is een prachtige sfeervolle gelegenheid, die je terug voert naar lang vervlogen tijden.  Honderd jaar geleden werd het gebouwd door de opa van Nelly, Janus Kramer. Hij bouwde een huis en de gemeente vroeg toen of hij er een café bij kon bouwen, want er was geen vergaderruimte in het dorp. Zodoende.

Suzanne wil graag dat de boerderij behouden blijft en haar kinderen, Dirks kleinkinderen, willen dat ook en zijn van plan de boerderij over te nemen. Maar vooralsnog lijkt Dirk niet van plan te stoppen. Iedere dag gaat hij met plezier aan het werk. ‘Eén van de grootste voordelen van werken op een boerderij is de vrijheid die het geeft’, aldus Dirk.

Kijkboerderij ’t Hoogeveld in Eelde

Midden in de prachtige natuur aan de zuidwest kant van Groningen vind je ’t Hoogeveld.
Dit biologisch vleesveebedrijf van Sytze en Alma van der Goot beheert in samenwerking met Natuurmonumenten een veenweidegebied van 600 hectare in het nieuwe natuurgebied de Onlanden.
In het eigen dorp is het bedrijf bekend als ‘De Kijkboerderij’, want vanaf het bordes boven de stallen zijn de schitterende Limousins te bewonderen. Dat wil zeggen: in de winter, want in de zomerperiode begrazen zij de weidegebieden.

’t Hoogeveld produceert biologisch vlees. Voor de particulier verkrijgbaar via
Heerlijk Eerlijk Vlees, of biologische slagerij De Groene Weg in de stad Groningen.

U kunt terecht bij dit bedrijf voor fokmateriaal en biologische voederproducten. Daarnaast biedt de boerderij vele mogelijkheden, waaronder een vergaderruimte, excursie met rondleiding, educatie, of bijvoorbeeld een feestje voor u of uw kind. Op boerderij ’t Hoogeveld is duurzaamheid een vertrekpunt.

Bij Tjoonk in Deventer

Leer- en werkbedrijf Bij Tjoonk is het bedrijf van Jeroen en Marleen Spikker. Jeroen is werkzaam geweest als leerkracht in het voortgezet speciaal onderwijs. Marleen is behalve boerin en mede-bedrijfsleider ook werkzaam als fysiotherapeut in de ouderenzorg en neurologische revalidatie. De boerderij van Bij Tjoonk is Jeroen zijn ouderlijk huis, maar ook Marleen is opgegroeid op een boerenbedrijf. Door het starten van Leer- en werkbedrijf Bij Tjoonk kunnen zij de liefde voor het werken met mensen combineren met hun liefde voor het boerenleven.

Bij Tjoonk biedt leer- werktrajecten voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, die met hun persoonlijke talenten aan de slag willen. Vanuit hun achtergrond in het (speciaal) onderwijs en de fysiotherapie hebben Jeroen en Marleen een programma ontwikkeld met als de kans op een (deels) betaalde baan te vergroten. Deelnemers aan het leer- en werktraject bieden zij een vast dag- en weekprogramma dat aansluit bij de mogelijkheden en wensen van de individuele werknemer.

Voor meer informatie

Zaandam, boerderij van de familie Rutte

De boerderij van de familie Rutte is een biologisch-dynamisch melkveebedrijf dat gerund wordt door Jan en Connie, samen met hun kinderen. Het ligt in Polder Westzaan, een Natura 2000-gebied en het land wordt gepacht van Staatsbosbeheer. De grond bestaat uit veen met een dun kleidek. Langs de randen van de percelen liggen hier en daar smalle stroken veenmosrietland. Het beheer is gericht is op het behoud van de weidevogels en van de botanische waarde van het gebied.

Er zijn bijna 80 koeien plus jongvee op ruim 100 hectare grond. Ook zijn er schapen. Er is een melktap waar mensen rechtstreeks melk kunnen kopen. Voor de komst van Corona was er altijd veel reuring op het erf. Jan: ‘Wat ik zo mooi vind aan het boerenvak? Ik ben directeur, veearts, planner, organisator, natuurbeheerder en cultuurbeheerder; de sloten in het land zijn ruim duizend jaar oud, dus dat is cultuurbeheer.’

Haarzuilens bij Boer Peter

Peter van Rossum is de derde generatie die deze boerderij voortzet. Het is een kleinschalig melkveebedrijf met 65 koeien. De kalfjes die geboren worden, worden opgefokt voor vernieuwing in het eigen bedrijf. Hij en zijn vrouw Laura werken alle seizoenen met veel passie, in hun vertrouwde omgeving rondom het dorp ‘de Haar’ om zo lokaal en natuurlijk mogelijk te produceren.

Zo winnen zij gras van eigen land en het landgoed Haarzuilens dat zij beheren voor Natuurmonumenten. Gras vormt dan ook 90% van het rantsoen van de koeien. De overige 10% is krachtvoer dat gevoerd wordt tijdens het melken. De natuurlijke manier van melk produceren uit gras biedt de koe de mogelijkheid in de loop der jaren reserves op te bouwen om zo ook nog een lekker stukje vlees te geven, dat verkocht wordt via hun website: www.boerpeter.com

Daarnaast zetten Peter en Laura zich in voor duurzame energie. Via de coöperatie Haarse Zon wekken zij groene stroom op voor zichzelf en voor een energieneutraal kasteeldorp Haarzuilens .