Eerste leesvoorstelling Fortuyn

Het tournee van MANSHOLT mag er dan wel op zitten, maar stilzitten doen we allerminst. Hier leest u hoe we langzaamaan toewerken naar onze volgende voorstelling FORTUYN. 

Maandag 6 september hielden we in het Wijkpaleis te Rotterdam de eerste openbare leesvoorstelling van ons nieuwe stuk FORTUYN. We hadden een beperkt aantal mensen uitgenodigd, waaronder een aantal mensen die we geïnterviewd hadden tijdens de researchfase. Hun verhalen en voor een deel ook hun levens vormen de grondstof van het stuk. Dat maakte het een spannende bijeenkomst. Voor hen en voor ons.

Zo zat Dries Mosch, voormalig politicus van Leefbaar Rotterdam, recht tegenover John Buijsman, die een personage speelde dat geïnspireerd was op Dries. Voor beiden nogal confronterend. Gelukkig werd er door Dries volop gegrinnikt. Zoals hij later zei: het gaat over jezelf, maar dan is het af en toe zo over the top, dan moet je toch lachen. 

Na afloop was er nog een kort nagesprek naar aanleiding van het feit dat Pim Fortuyn twintig jaar eerder had aangekondigd dat hij de politiek in wilde. Hans Broekhuis, een vriend van Pim uit Groningen, vertelde dat hij zich nav. die aankondiging vooral zorgen had gemaakt, omdat hij zijn vriend ervaren had als een wanhopige man. Marco Pastors memoreerde hoe hij als pas afgestudeerde onder Pim gewerkt had, en wat voor fantastische baas hij was geweest. Kunstschilder Raph de Haas vertelde hoe Fortuyn, toen hij aangesteld werd als hoogleraar aan de Erasmus-Universiteit, voor hem geposeerd had. Pim had toen gezegd hoe hij zijn eigen toekomst zag: of hij zou minister-president worden, of hij zou worden neergeschoten. Dat was in 1990. 

Na afloop werd er volop nagepraat. De weerklank die het stuk vond was veelbelovend, mensen waren enthousiast. We hebben de gasten gevraagd hun gedachtes en bemerkingen met ons te delen en dat hebben een aantal van hen gedaan. Voor ons zeer behulpzaam om het stuk op sommige punten nog aan te scherpen.

Red. We werken langzaam maar zeker toe naar FORTUYN. Bent u alvast nieuwsgierig? Klik dan op de link voor meer informatie: https://toneelgroepjanvos.nl/voorstellingen/fortuyn/