Loading Events
  • This event has passed.

GAS kroniek van een vluchtige bodemschat

In de herfst van 2018 presenteert Toneelgroep Jan Vos in samenwerking met het NNT (Noord Nederlands Toneel) GAS, een locatie-voorstelling over de geschiedenis van de gaswinning in Groningen. We vertellen het verhaal in drie episodes, vanaf de vondst van de enorme gasbel van Slochteren in de 60er jaren tot de aardbevingen die er vandaag de dag het gevolg van zijn.

Vooruitlopend op de voorstelling houden we op vrijdag 8 december een openbare lezing van het stuk, voor een beperkt aantal bezoekers. Tijdens het programma MFRaw in de Machinefabriek van het NNT, lezen de acteurs voor het eerst een nieuwe versie van het stuk, waar Tjeerd Bischoff momenteel hard aan werkt. Het stuk is dus nog in ontwikkeling, en de acteurs hebben er nog niet aan gerepeteerd. Wij zorgen tijdens de lezing voor soep en een drankje. Na afloop is er gelegenheid om met de makers en met elkaar van gedachten te wisselen: over de inhoud van het stuk maar ook over de toekomst van dit project.

Inhoud

Het stuk speelt zich af in familiehotel Hotel Boelens in Hoogezand-Sappemeer. Begin jaren 60 staat het sleetse hotel ineens in het centrum van de ontwikkelingen rondom de gasboringen. Het is er een komen en gaan van ingenieurs en geologen. Terwijl iedereen probeert een graantje mee te pikken van de enorme vondst, krijgen beide dochters Boelens een affaire met een man van de NAM. Dit zal van grote invloed zijn op de rest van hun leven.

Deel twee van het stuk speelt zich af aan het eind van de zeventiger jaren. Hoewel de welvaart flink gestegen is, mede dankzij het gas, heerst er crisis in het gebied. Fabrieken en scheepswerven worden aan de lopende band gesloten. Onder de leus ‘Groningen geen wingewest’ wordt een Volkscongres georganiseerd in hotel Boelens, met als eis dat een serieus aandeel van de gasbaten in de regio moet worden geïnvesteerd.

Deel drie speelt in het heden. De aardbevingen eisen hun tol. Mensen zijn verwikkeld in slepende procedures om hun schade vergoed te krijgen. Als ook de eigenaren van hotel Boelens vastlopen in een dergelijke procedure, besluit één van hen een daad te stellen.

GAS is een meeslepende familiekroniek gebaseerd op grondige research. Een stuk waarin het maatschappelijke en persoonlijke naadloos in elkaar overgaan. Vanaf het najaar van 2018 speelt GAS ruim twee maanden op locatie in de provincie Groningen. In 2019 is de voorstelling ook elders te zien, onder andere in Den Haag. GAS is een productie van Toneelgroep Jan Vos in nauwe samenwerking met het NNT en wordt gemaakt door het artistieke team dat ook verantwoordelijk was voor de succesvolle producties Mansholt en Koning van het Grasland. Tjeerd Bischoff schrijft, Jeroen van den Berg regisseert. Acteurs zijn Paul Hoes, Paul Kooij, Trudi Klever, Maarten Wansink, Dimme Treurniet, Stefanie van Leersum en Boris van der Ham. Judith Huizing produceert.

Programma

Inloop 17.30

  • Aanvang lezing deel I: 18.00 – 19.15
  • Pauze en soep: 19.15 – 19.45
  • Deel II: 19.45 – 21.00
  • Pauze: 21.00 – 21.15
  • Deel III 21.15 – 22.30