Feestelijke afsluiting Koning van het Grasland

/, Nieuws/Feestelijke afsluiting Koning van het Grasland

Feestelijke afsluiting Koning van het Grasland

Zondagmiddag 24 september werd de laatste voorstelling van Koning van het Grasland van deze zomer gespeeld. In een drassig weiland in Gorredijk kon het publiek nog één keer kennis maken met de door rampspoed getroffen familie Kroes. Er werd gelachen, er werden  tranen geplengd en na afloop scheen er een zonnetje waardoor we prettig konden napraten bij de boerderij van de familie Nicolai-van der Veer. Wik Blok en haar familie hadden gezorgd voor de catering; heerlijke hapjes, pizza’s, salades en wat niet al.

Hoewel de medewerkers  blij waren dat de tournee er nu opzat en dat ze naar huis konden – 77 voorstellingen in drie- en -een halve maand, waarbij de acteurs een groot deel van de tijd elders logeerden – kunnen we terug kijken op een geslaagde tournee.

De voorstelling heeft meer dan 12.000 bezoekers getrokken, meestal was het uitverkocht, en wat belangrijker is de voorstelling bracht iets teweeg. Mensen waren onder de indruk en geraakt. Boeren en boerinnen herkenden zich in het verhaal en voor anderen was het een bijzonder inkijkje in wat er zoal speelt op een modern boerenbedrijf.

Er was een randprogramma met interessante gasten en bijzondere en soms persoonlijke verhalen. Er waren twee bijeenkomsten in de tent waar van gedachten werd gewisseld over de toekomst van het platteland. Steeds zijn we gastvrij ontvangen door de boeren en boerinnen bij wie we speelden.

We hebben prettig samengewerkt met Pier 21, Kening fan e Greide en LTO- Noord . Daarnaast zijn we ondersteund door culturele commissies en een aantal theaters. Karel Kolkman en zijn team hebben bij nacht en ontij de tent iedere keer weer op tijd weten neer te zetten en af te breken. En hoewel het flink heeft gestormd, is de tent niet de lucht ingevlogen. En hoewel het hard heeft geregend, konden we toch altijd spelen. Er is wel eens gevloekt en gezucht, maar er is ook veel gelachen en zomaar gezongen en rumoer gemaakt.

Voor nu is het klaar, maar we kijken uit naar de volgende zomer als we opnieuw met de voorstelling op reis gaan, door Noord- en Zuid Holland, Overijssel, Gelderland en Flevoland.

By |2017-10-17T09:14:21+00:00oktober 12th, 2017|Categories: Koning van het Grasland, Nieuws|0 Comments

About the Author:

Tjeerd Bischoff
Tjeerd Bischoff studeerde in 1987 af aan de Amsterdamse Toneelschool. Na tien jaar gespeeld te hebben als freelance acteur oa. bij Carroussel, Rieks Swarte, Huis aan de Amstel en Effecten in Ontwikkeling, richtte hij zich vanaf 1998 op het schrijven van toneel. Hij schreef oa. Een Vijand van Niks (Huis aan de Amstel) Kortsluiting (Bellevue lunchtheater), H.A.R.T. (Wederzijds), Winterkoorts (de Wetten van Kepler ), Dorst (Toneelgroep Dorst). Voor de Toneelmakerij schreef hij Het Begin van Alles en samen met hen en het Rijksmuseum ontwikkelde en schreef hij het project Jij en de Gouden Eeuw. Voor Tryater schreef hij voor een aantal locatieprojecten, waaronder de 11Stêdetocht, een barre en bizarre tocht. Mansholt was het eerste stuk dat hij schreef voor Toneelgroep Jan Vos. Het stuk werd geselecteerd voor het Nederlands Theaterfestival en genomineerd voor de vijfjaarlijkse prijs voor toneelteksten van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde te Brussel.

Leave A Comment