Koning van het Grasland 2017

//Koning van het Grasland 2017
Koning van het Grasland 20172018-03-16T13:21:08+00:00

Verhaal

Loading...

Het is 2001, het jaar dat MKZ opnieuw de kop opsteekt in Europa. Hessel en Anke Kroes, twee ’plankgasboeren’, proberen hun leven weer op de rails te krijgen na een noodlottig tractorongeluk, waarbij hun zoontje om het leven kwam. Wanneer een grutto haar nest bouwt op de plek van het ongeluk, en er tegelijkertijd een strijd losbarst tussen natuurbeschermers en boeren over het verhogen van het grondwaterpeil, komen Anke en Hessel lijnrecht tegenover elkaar te staan. Ondertussen komt de MKZ gevaarlijk dichtbij.

Hoe ver mag de mens ingrijpen in de natuur? En wie is de baas op het boerenland?

Fotografie: Daphne van de Velde

Koning van het Grasland, het nieuwe stuk van Tjeerd Bischoff, gaat over de gecompliceerde verhouding tussen mens en natuur. We zien de strijd van de boer die zich als eenzame ondernemer staande probeert te houden op de wereldmarkt, en die van de grutto die zich vergeefs probeert aan te passen aan een snel veranderende biotoop.

Het stuk wordt gespeeld in een mobiel theater in het open veld, met uitzicht op het landschap. in Friesland is de voorstelling tweetalig (Fries en Nederlands), in Drenthe en Groningen is de voorstelling volledig Nederlandstalig.

Koning van het Grasland is een idee van David Lelieveld (Pier21) en wordt gemaakt door het artistieke team van de voorstelling Mansholt. De productie kwam tot stand in nauwe samenwerking met het burgerinitiatief Kening fan è Greide.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Direct naar de speellijst 2017

Eten voorafgaand aan de voorstelling

Kom vooraf op locatie eten! Een lokale cateraar stelt met Slow Food Youth Food Movement Fryslân een menu samen op basis van regio- en streekproducten. Bij de avondvoorstellingen wordt een driegangen-diner geserveerd. Bij de matinee-voorstellingen op zondag een gevarieerde lunch. Kosten: diner € 27,50, lunch € 15,- / beide prijzen zijn incl. drankjes. We verwachten je om 17.45 uur voor het diner, voor de lunch om 13.00 uur.

Wat is SFYN FRYSLÂN?

Slow Food Youth Network Fryslân (tot april j.l. nog Youth Food Movement Fryslân) is de Friese tak van de internationale beweging ‘Slow Food’. Deze ambitieuze beweging gelooft dat lokaal voedsel een sleutel is tot het oplossen van veel voedselvraagstukken. Ze verbinden chefs, studenten, beleidsmakers en boeren om te werken aan een beter voedselsysteem. Het team in Friesland bestaat uit negen diverse krachten, van gedragswetenschappers tot zuivelmakers en festivalorganisatoren.

Eten voor aanvang van de voorstelling Koning van het Grasland op een unieke locatie

Voorafgaand aan Koning van het Grasland organiseert SFYN Fryslân met lokale cateraars en gebruik van lokale ingrediënten uit de omgeving, een heerlijk diner of lunch! Denk bijvoorbeeld aan Easterbierummer sipeltsjesop van dorpshuisbeheerder Yme, gestoofde kalfswang van de boerderij van Petra Beerda in IJlst of heerlijke palingsalade uit Heeg. Het verhaal van Koning van het Grasland gaat over de keuzes die je als boer kunt maken in je bedrijfsvoering, maar ook jij hebt als consument de macht om te kiezen: wat stop je in je mond? Waar koop je, je voedsel? Ben je ook bereid om seizoensgebonden te eten en te ontdekken wat je eigen omgeving je te bieden heeft? SFYN Fryslân laat het je graag zien!

Wat leuk dat wil ik proeven! Hoe reserveer ik voor een lunch of diner?

Het boeken van een heerlijke lunch of diner voorafgaand aan de voorstelling op een unieke locatie gaat heel eenvoudig tijdens het kopen van een kaartje voor de voorstelling via de website van Schouwburg de Lawei. Je selecteert eerst de voorstelling, daarna het aantal kaartjes en na deze handeling kun je verderop in het proces ook de lunch of het diner bijboeken! Je rekent zowel de kaartjes voor de voorstelling als de lunch of diner in 1x af.

Heb je al een kaartje voor de voorstelling gekocht maar wil je toch graag mee-eten? Reserveer dan via kassa@pier21.nl. Geef aan op welke dag je naar de voorstelling komt, met hoeveel personen je komt eten en of er eventuele allergieën of andere dieetwensen zijn.

Bewaren

Ontwakend landschap

Op een aantal plekken kun je de voorstelling combineren met Ontwakend Landschap, een arrangement van zonsondergang tot zonsopgang, dat de voorstelling letterlijk in een ander daglicht zet.

Reserveer nu, en geniet straks van een uit streekproducten samengesteld driegangendiner, een bijzondere overnachting op een prachtige buitenlocatie in Friesland en uiteraard het stuk Koning van het Grasland in een mobiel buitentheater. Zien, horen, ruiken, proeven en voelen. Twaalf uur lang. Van zonsondergang tot -opgang!

 • Waar spelen we deze zomer met Koning van het Grasland?

  Voor de reprise-toer van Koning van het Grasland loopt het zoeken van geschikte speellocaties parallel aan het zoeken naar financiering. Zo kan het gebeuren dat er veel animo is om het stuk ergens naartoe [...]

 • Feestelijke afsluiting Koning van het Grasland

  Zondagmiddag 24 september werd de laatste voorstelling van Koning van het Grasland van deze zomer gespeeld. In een drassig weiland in Gorredijk kon het publiek nog één keer kennis maken met de door rampspoed [...]

 • De toekomst van het platteland, deel II

  Op 12 september werd in de tent van Koning van het Grasland opnieuw een meeting gehouden over de problemen en dilemma’s waar het platteland zich voor geplaatst ziet. Ruim vijftig mensen kwamen bijeen op [...]

Snel naar…

Direct naar de speellijst 2018

Randprogramma

Direct naar nagesprekken
Direct naar de meetings

Inspiratie

Koning van het Grasland is mede geïnspireerd op het boek Boerenbloed van Kees Kooman.

Acteurs & Medewerkers

Acteurs

Geboren in Hurdegaryp. Bekend van o.m. Vrouwenvleugel, Westenwind en GTST op tv. Speelde in meer dan zestig toneelproducties bij onder andere Hotel Modern, Het Zuidelijk Toneel en Growing up in Public. Marcel speelde een Friese boer in de film ‘Wild Flowers’ en heeft in de tijd van Jos Thie gespeeld bij Tryater.

Bekend van o.m. de tv-series Bernard, Het Huis Anubis, Spangas en Komt een man bij de dokter. Speelde onder meer bij De Paardenkathedraal, Dogtroep, Het Zuidelijk Toneel en in het stuk ‘Mansholt’. Films o.a.: De Helleveeg, Renesse.

Bekend als acteur uit de goed ontvangen productie ‘Mansholt’. Helmert is een van de oprichters van het Werkteater. Daarnaast geeft hij vele solovoorstellingen.

Vaste Tryater- en Pier21-acteur en als speler in Omrop-series. Rollen in films als ‘Van God Los’ en ‘De hel van ‘63’. Hij is de vader van Mads en Margje Wittermans.

Bieneke is een jonge actrice en woont in de buurt van Arnhem. Ze speelde een hoofdrol in ‘Het slecht bewaakte meisje’ van Toneelgroep Oostpool.

Artistiek team

Tekst Tjeerd Bischoff
Regie Jeroen van den Berg
Toneelbeeld Ellen Klever
Muziek Jaap van Keulen
Lichtontwerp Paul van Laak
Vertaler Fries Romke Toering
Techniek Jeroen van Casteren

Medewerkers

Zakelijke leiding Judith Huizing
Productie Joran de Boer
Productie David Lelieveld (Pier21)

Scenefotografie Daphne van de Velde 

Trailer Bas Binder/Evacommunicatie

Download het boekje van de lezing

Personages

 • Hessel Kroes -boer
 • Anke Kroes – diens vrouw
 • Marcus Hofstede – haar vader
 • Ate Draaisma – bevriende boer
 • Olaf Ritsema – controleur van de AID
 • Rosa – een grutto

De voorstelling Koning van het Grasland is een coproductie met:

De voorstelling Koning van het Grasland wordt financieel ondersteund door:

Het decor is mede mogelijk gemaakt door:

     

Met dank aan:

Stadsschouwburg de Oosterpoort en Schouwburg Ogterop

E-flyer 2017

Artikelen

Waar spelen we deze zomer met Koning van het Grasland?

By |januari 30th, 2018|Categories: Koning van het Grasland, Nieuws|Tags: |

Voor de reprise-toer van Koning van het Grasland loopt het zoeken van geschikte speellocaties parallel aan het zoeken naar financiering. Zo kan het gebeuren dat er veel animo is om het stuk ergens naartoe [...]

Feestelijke afsluiting Koning van het Grasland

By |oktober 12th, 2017|Categories: Koning van het Grasland, Nieuws|

Zondagmiddag 24 september werd de laatste voorstelling van Koning van het Grasland van deze zomer gespeeld. In een drassig weiland in Gorredijk kon het publiek nog één keer kennis maken met de door rampspoed [...]

De toekomst van het platteland, deel II

By |september 22nd, 2017|Categories: Koning van het Grasland, Nieuws|Tags: , |

Op 12 september werd in de tent van Koning van het Grasland opnieuw een meeting gehouden over de problemen en dilemma’s waar het platteland zich voor geplaatst ziet. Ruim vijftig mensen kwamen bijeen op [...]

Reactie Bert Looper op de voorstelling Koning van het Grasland zaterdag 2 september in Tytsjerk

By |september 5th, 2017|Categories: Koning van het Grasland, Nieuws, Statements|Tags: , , |

Op zaterdag 2 september in Tytsjerk was Bert Looper te gast bij de voorstelling Koning van het Grasland. Wij vroegen hem na de voorstelling een reactie.   Bert Looper, Directeur van Tresoar, het Fries [...]

Reactie Bartele Holtrop op de voorstelling Koning van het Grasland donderdag 31 augustus in Heeg

By |september 4th, 2017|Categories: Koning van het Grasland, Nieuws, Statements|Tags: , , |

Op donderdag 31 augustus in Heeg was Boer Bart te gast bij de voorstelling Koning van het Grasland. Wij vroegen hem na de voorstelling een reactie. Als boer vind ik dat je moet durven [...]

Artikel Boerderij.nl : ‘Vogelbeschermers wijzen te makkelijk naar de boer als boeman’

By |september 3rd, 2017|Categories: In de media, Koning van het Grasland, Koning van het Grasland, Nieuws|Tags: , |

Auteur Tjeerd Bischoff van het toneelstuk Koning van het Grasland maakt zich zorgen over de achteruitgang van de weidevogels. Daar is de hele samenleving voor verantwoordelijk, niet alleen de boer, zegt hij. Bischoff hoopt [...]

Voorstellingen