Locatiebezoek voor GAS met Marco Glastra

/, Nieuws/Locatiebezoek voor GAS met Marco Glastra

Locatiebezoek voor GAS met Marco Glastra

Voor ons nieuwe stuk GAS zijn we op zoek naar een geschikte speelplek in de provincie Groningen. GAS gaat over de gaswinning in Groningen. Het verhaal van GAS start in de jaren 60, als de enorme gasbel onder Slochteren wordt ontdekt en eindigt in 2015, als de Groningse bodem door de gaswinning in beweging is gekomen.

Met Marco Glastra, directeur van het Groninger Landschap, raakten we in gesprek tijdens de toer van Koning van het Grasland. Hij wilde ons graag helpen met het zoeken naar een geschikte locatie voor GAS, dus reden vormgever Ellen Klever en regisseur Jeroen van den Berg op 26 september samen met Marco door het gebied dat getekend wordt door de gaswinning.

We startten in Hoogezand-Sappemeer, waar we Veenborg Welgelegen bezochten. In 1655 gebouwd Jan Cornelis Spiel, die zijn geld verdiende met turfwinning in de streek. Diep onder het land waar er toen brandstof aan de oppervlakte werd onttrokken, ligt een van de grootste aardgasvelden van Europa. De borg staat precies tussen twee NAM locaties in. Symbolisch gezien een prachtige plek om de voorstelling te spelen, maar er zijn nogal wat praktische bezwaren die opgelost moeten worden.

Melkema in Huizinge

We bezochten vervolgens Plaats Melkema in Huizinge, midden in het aardbevingsgebied. Plaats Melkema is een boerderij met bevingsschade, die door NAM werd opgekocht en nu door het Groninger Landschap wordt beheerd. Een mooie kop-hals-romp boerderij, omgeven door een gracht, de muren deels gestut om verdere verzakking te voorkomen. Eerder speelde er de voorstelling Groningen Beeft! van de Young Gangsters en de PeerGroup. Ook weer een geschikte lokatie, maar waarschijnlijk is er te weinig ruimte om het gebouw neer te zetten, waarin we GAS gaan spelen.

Landgoed Ewsum bij Middelstum

De laatste plek die we bezochten was landgoed Ewsum, bij Middelstum. Het landgoed ligt midden in het gebied dat last heeft van de bevingen. Van de borg die er ooit heeft gestaan is enkel de geschutstoren, die in 1471 in opdracht van ridder Onna van Ewsum werd gebouwd,  bewaard gebleven. De rest van de borg die er nu staat is van latere bouw. Een prachtig landgoed, met fantastisch onderhouden tuinen. Maar thematisch vonden we hier wat minder aanknopingspunten dan op de andere twee plekken.

Ondertussen zijn we de mogelijkheden van de verschillende speelplekken aan het onderzoeken en kijken we ook verder rond in de provincie. Tips over geschikte locaties zijn natuurlijk altijd welkom.

By |2017-12-22T06:18:02+00:00december 5th, 2017|Categories: GAS, Nieuws|Tags: |0 Comments

About the Author:

Jeroen van den Berg
In 1993 rondde Jeroen van den Berg de regieopleiding aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten af. Na zijn studie richtte Jeroen van den Berg het Oranjehotel op, waaraan hij tot 2001 verbonden was als regisseur en schrijver. Daarnaast werkte hij onder meer voor Theater van het Oosten, Het Zuidelijk Toneel, Tryater en Orkater. Voor zijn stuk Blowing, dat hij schreef voor Het Laagland, ontving hij in 2003 de Nederlandse Taalunie Toneelschrijfprijs. In 2014 regisseerde hij Mansholt, de eerste voorstelling van Toneelgroep Jan Vos die geselecteerd werd voor het Nederlands Theaterfestival. In 2015 schreef hij Breekbaar voor Tryater, dat gespeeld werd in de regie van Jos van Kan. Jeroen van den Berg is regelmatig gastdocent op de Amsterdamse Theaterschool, De Utrechtse Hogeschool voor de Kunsten, de Toneelacademie Maastricht en de Arnhemse Toneelschool. Tussen 2008 en 2013 werkte hij als artistiek coördinator bij Atelier Oerol, de werkplaats van het Oerol Festival.

Leave A Comment