Oud-politici praten over de politieke erfenis van Sicco Mansholt

///Oud-politici praten over de politieke erfenis van Sicco Mansholt

Oud-politici praten over de politieke erfenis van Sicco Mansholt

Na afloop van de locatievoorstelling MANSHOLT gaan oud-politici in gesprek over onderwerpen als de ecologische crisis en groene politiek.

De komende vier weken zal de locatievoorstelling MANSHOLT, met Helmert Woudenberg als Sicco Mansholt, nog te zien zijn in de provincies Gelderland en Groningen. De voorstelling vertelt over het leven van voormalig minister van Landbouw en Eurocommissaris Sicco Mansholt. Na afloop van de voorstellingen in Persingen zullen een aantal oud-politici, schrijvers en onderzoekers zich buigen over de politieke erfenis van deze markante politicus.

Op donderdag 27 augustus gaat oud-minister-president Dries van Agt met de makers van de voorstelling in gesprek over het begin van de zeventiger jaren. Van Agt stond toen als minister van justitie aan het begin van zijn politieke loopbaan, Mansholt beëindigde zijn loopbaan met een radicale ommezwaai. We speken met hem over de vraag hoe het komt het dat politici aan het eind van hun politieke carrière vaak principiëler en radicaler worden dan toen ze nog middenin de politiek stonden.

Op vrijdag 28 augustus komt oud-politicus Erik Jürgens vertellen over de impact die het rapport van de club van Rome destijds had in Nederland. Jürgens was lid van deze Commissie van Zes, die onder voorzitterschap stond van Mansholt. De commissie van Zes kwam met een geruchtmakend discussiestuk naar buiten, als reactie op het rapport.

Op zaterdag 5 september is oud-fractievoorzitter en politiek leider van de SP Jan Marijnissen te gast. In de tijd dat Sicco Mansholt verkondigde dat we een nieuwe Marx nodig hadden, stapte hij als jongeman in het actiewezen. Hoe keek hij tegen Mansholt aan. En waarom is groene politiek altijd een tikje elitair gebleven en nooit een speerpunt geworden van arbeiderspartijen als de PvdA en de SP. 

siccomansholt

MANSHOLT is door het Nederlands Theater Festival verkozen tot een van de elf beste voorstellingen van 2014 en is genomineerd voor de toneelprijs van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde van België. In het kader van het NTF zal MANSHOLT van 18 t/m 20 september te zien zijn in Groningen, op 2Bunders in Ellerhuizen. Daaraan voorafgaand is de voorstelling nog te zien in de provincie Gelderland: van 27 t/m 30 augustus en 3 t/m 6 september in Persingen en van 10 t/m 13 september in Wageningen. 

By |2017-01-22T22:07:00+00:00augustus 26th, 2015|Categories: Mansholt, Nieuws|0 Comments

About the Author:

Toneelgroep Jan Vos
Toneelgroep Jan Vos ontwikkelt toneelvoorstellingen vanuit een positie middenin de maatschappij. Daarom spelen we onze voorstellingen op locatie. We reizen naar het publiek, ontvangen hen in een omgeving die past bij het onderwerp van de voorstelling, en plaatsen daarmee het verhaal midden in de realiteit. In een vroeg stadium van het ontwikkelen van een voorstelling gaan we op onderzoek uit. We gaan we in gesprek met maatschappelijke organisaties, denkers, specialisten en ervaringsdeskundigen. We verwerken onze bevindingen en brengen die middels de verbeelding van het toneel weer terug in de samenleving. Schrijver Tjeerd Bischoff, regisseur/schrijver Jeroen van den Berg en zakelijk leider Judith Huizing vormen de kern van het gezelschap

Leave A Comment