Over Jan Vos

Toneelgroep Jan Vos maakt voorstellingen op locatie over mensen die zich staande proberen te houden in een sterk veranderende wereld. We tonen de complexe werkelijkheid van individuele mensen die schuilgaat achter statistieken, rapporten, beleidsvoornemens en krantenkoppen.

Onze stukken ontstaan niet op de beruchte zolderkamertjes. We trekken er op uit, vinden inspiratie in de wereld om ons heen en gaan het gesprek aan met maatschappelijke organisaties, denkers, specialisten en ervaringsdeskundigen. Samen met hen brengen we de krachten in kaart die er rondom een bepaald thema spelen en vertalen die naar persoonlijke verhalen.

We spelen onze voorstellingen op locaties die passen bij de gekozen thematiek. We plaatsen onze verhalen midden in de realiteit en bereiken daarmee de mensen waar het in ons werk om draait. Zo speelden we Koning van het Grasland en Mansholt op boerderijen, voor een publiek van boeren en andere plattelandsbewoners. Met GAS stonden we in het centrum van het Groningse aardbevingsgebied en gaan we het land in, naar o.a. Den Haag, de stad waar er over de gaswinning wordt beslist.

Artistiek Team

Tjeerd Bischoff

Acteur/Toneelschrijver
Tjeerd Bischoff studeerde in 1987 af aan de Amsterdamse Toneelschool. Na tien jaar gespeeld te hebben als freelance acteur oa. bij Carroussel, Rieks Swarte, Huis aan de Amstel en Effecten in Ontwikkeling, richtte hij zich vanaf 1998 op het schrijven van toneel. Hij schreef oa. Een Vijand van Niks (Huis aan de Amstel) Kortsluiting (Bellevue lunchtheater), H.A.R.T. (Wederzijds), Winterkoorts (de Wetten van Kepler ), Dorst (Toneelgroep Dorst). Voor de Toneelmakerij schreef hij Het Begin van Alles en samen met hen en het Rijksmuseum ontwikkelde en schreef hij het project Jij en de Gouden Eeuw. Voor Tryater schreef hij voor een aantal locatieprojecten, waaronder de 11Stêdetocht, een barre en bizarre tocht. Mansholt was het eerste stuk dat hij schreef voor Toneelgroep Jan Vos. Het stuk werd geselecteerd voor het Nederlands Theaterfestival en genomineerd voor de vijfjaarlijkse prijs voor toneelteksten van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde te Brussel.

Jeroen van den Berg

Regisseur/Toneelschrijver
In 1993 rondde Jeroen van den Berg de regieopleiding aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten af. Na zijn studie richtte Jeroen van den Berg het Oranjehotel op, waaraan hij tot 2001 verbonden was als regisseur en schrijver. Daarnaast werkte hij onder meer voor Theater van het Oosten, Het Zuidelijk Toneel, Tryater en Orkater. Voor zijn stuk Blowing, dat hij schreef voor Het Laagland, ontving hij in 2003 de Nederlandse Taalunie Toneelschrijfprijs. In 2014 regisseerde hij Mansholt, de eerste voorstelling van Toneelgroep Jan Vos die geselecteerd werd voor het Nederlands Theaterfestival. In 2015 schreef hij Breekbaar voor Tryater, dat gespeeld werd in de regie van Jos van Kan. Jeroen van den Berg is regelmatig gastdocent op de Amsterdamse Theaterschool, De Utrechtse Hogeschool voor de Kunsten, de Toneelacademie Maastricht en de Arnhemse Toneelschool. Tussen 2008 en 2013 werkte hij als artistiek coördinator bij Atelier Oerol, de werkplaats van het Oerol Festival.

Zakelijke leiding

Judith Huizing

Zakelijke leiding
Judith werkte de afgelopen 20 jaar in de podiumkunsten, afwisselend als productieleider en/of zakelijk leider voor diverse dans- en theatergezelschappen en festivals. Naast reguliere producties, was ze ook betrokken bij diverse locatieprojecten zoals de Wereldhavendagen, het Over het IJ Festival, Holland Festival, Xynix Opera en Maroc/Pays-bas 2005. Verder was zij werkzaam als hoofd productie bij de Theatercompagnie, projectleider bij NCWT/NEMO en zakelijk leider bij Theatergroep Golden Palace. Sinds 2013 is zij zakelijk leider van Toneelgroep Jan Vos.

Theaterontwerp

Ellen Klever

Decor en kostuums

Compositie

Jaap van Keulen

Componist

Marketing / Productie

Leonie Wenting

Marketing en pers
Telefoon: 06 31 74 56 76

Diederik Pasman

Productie

Noot: Al onze medewerkers worden betaald volgens de cao Toneel & Dans