Project Lutgenau

/, Nieuws/Project Lutgenau

Project Lutgenau

Markt Binnenrotte

Op de markt op de Binnenrotte in Rotterdam bladerde ik door een ordner met daarin zwart-wit foto’s van landschappen. Honderden plaatjes, netjes met van die plastic hoekjes ingeplakt. Weggetjes, slootjes, kaarsrechte horizons. Typisch Hollandse landschappen. Onder iedere foto een nummer, op de bladzijde ernaast een omschrijving: Dinsdag 2 februari 1971. nr 4. Oud schutsluisje ten O. van Bleiswijk. “Dat boek is onderdeel van een serie”, zei de vrouw die de kraam beheerde.

Die man heeft vanaf 1947 tot 2012 al zijn wandelingen en fietstochten gedocumenteerd. We hebben zijn inboedel opgekocht. De rest van die boeken ligt in de opslag, je kan ze komen bekijken als je wilt

In de kraam waren ook tweehonderd paar gymschoenen te koop, door dezelfde man verzameld, allemaal nog netjes in de doos. Plus een paar vuilniszakken vol gloednieuwe engelse gebreide sokken, waarschijnlijk om te dragen tijdens zijn tochten.

Fotocollectie

Een paar dagen later zag ik de rest van de fotocollectie. Die zat in vuilniszakken, die opgeslagen waren in een garagebox in Rotterdam Alexander. In de eerste ordner die ik opensloeg zag ik een foto van een smal fietspaadje langs een kanaal. Brug bij de Zweth, stond er. Dat zou toch niet de Zweth zijn waar mijn moeder was geboren? Een foto verder de boerderij van mijn opa en oma, waar ik in de tijd waarin de foto was genomen door Franz Lutgenau (zo heette de fotograaf, had de vrouw van de marktkraam me verteld) regelmatig logeerde. Dit was zo toevallig, ik moest de verzameling gewoon kopen.

Ik heb er meen ik 400 euro voor betaald.  Is dat veel? Geen idee.

Terschelling

Een tijdje later arriveerde de opkoper met een vrachtwagentje vol vuilniszakken met de fotoverzameling van Franz Lutgenau bij mijn pas gehuurde opslag (3m3, een soort van diepe kast). Ik heb de ordners op jaar gesorteerd en in archiefdozen gedaan. De verzameling bestaat uit zo’n vijftien dozen met gemiddeld 5 groene ordners. Op iedere ordner in het wit een jaartal, sommige jaren zijn verdeeld over meerdere ordners. Tienduizenden plaatjes van landschappen. Veel in Nederland, maar latere reizen gingen naar Frankrijk, maar ook naar Amerika en Indonesië.

Ik ben nu op Terschelling aan het denken over een voorstelling over de fotoverzameling van Franz Lutgenau. Gisteren ben ik gearriveerd, een dag later dan gepland, vanwege de zware sneeuwval van zondag de 9e december.

Project Lutgenau is de werktitel. Dit bericht is het eerste wat ik schrijf. Verder weet ik nog niets. Nadere informatie volgt, de komende maanden.

By |2017-12-23T12:22:36+00:00december 12th, 2017|Categories: Lutgenau, Nieuws|Tags: , , |1 Comment

About the Author:

Jeroen van den Berg
In 1993 rondde Jeroen van den Berg de regieopleiding aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten af. Na zijn studie richtte Jeroen van den Berg het Oranjehotel op, waaraan hij tot 2001 verbonden was als regisseur en schrijver. Daarnaast werkte hij onder meer voor Theater van het Oosten, Het Zuidelijk Toneel, Tryater en Orkater. Voor zijn stuk Blowing, dat hij schreef voor Het Laagland, ontving hij in 2003 de Nederlandse Taalunie Toneelschrijfprijs. In 2014 regisseerde hij Mansholt, de eerste voorstelling van Toneelgroep Jan Vos die geselecteerd werd voor het Nederlands Theaterfestival. In 2015 schreef hij Breekbaar voor Tryater, dat gespeeld werd in de regie van Jos van Kan. Jeroen van den Berg is regelmatig gastdocent op de Amsterdamse Theaterschool, De Utrechtse Hogeschool voor de Kunsten, de Toneelacademie Maastricht en de Arnhemse Toneelschool. Tussen 2008 en 2013 werkte hij als artistiek coördinator bij Atelier Oerol, de werkplaats van het Oerol Festival.

One Comment

  1. Maya 20 juli 2018 at 07:01 - Reply

    Toeval bestaat niet… hier komt ongetwijfeld een mooi verhaal uit tevoorschijn!

Leave A Comment