Terugblik op de leesvoorstelling GAS op 8 december in Groningen

/, Nieuws/Terugblik op de leesvoorstelling GAS op 8 december in Groningen

Terugblik op de leesvoorstelling GAS op 8 december in Groningen

Vrijdag 8 december hielden we een openbare lezing van GAS, een nieuw stuk dat ik momenteel aan het schrijven ben. In een zaal van het NNT (Noord Nederlands Toneel) kwamen ongeveer honderd bezoekers bijeen, veelal mensen die direct betrokken zijn bij de problematiek van de aardbevingen en de schade-afhandeling. Een aantal van hen had ik in het jaar daar voorafgaand gesproken toen ik research deed.

Drie delen

Het stuk bestaat uit drie delen van elk ruim een uur, daartussendoor hielden we pauzes waarin soep kon worden gegeten en koffie gedronken. Het aardige van zo’n lezing voor mij als schrijver en voor Jeroen als regisseur is dat het afstand creëert. Tijdens het schrijven ben je vaak zo opgeslokt door je eigen gedachtes en je eigen dialogen dat je het overzicht kwijtraakt op wat je precies aan het doen bent. Een lezing schept de ruimte om samen met het publiek de tekst als iets nieuws te ondergaan.

Blij verrast

Ik was blij verrast hoe goed er gelezen werd door de voltallige cast, en ook werd ik verrast door sommige scenes waaraan ik getwijfeld had. Maar tegelijk waren er scenes die ik ineens veel te lang vond, of die ik ervoer als nodeloze zijwegen. Na afloop hebben we uitgebreid nagepraat aan de bar. Mensen hadden het een interessante  avond gevonden, en zich goed vermaakt (er werd veel gelachen). Er kwam kritiek op een aantal scenes en ook op het einde, dat sommigen te weinig hoopvol vonden. Anderen kwamen met feitelijke aanvullingen en opmerkingen. En ondanks de research die ik had gedaan, kreeg ik toch ook weer heel veel nieuws te horen, o.a. over het besluit van het kabinet om na de beving bij Huizinge in 2012 (de krachtigste tot nu toe), de winning niet omlaag te brengen, maar juist te verhogen, recht tegen het advies van het Staatstoezicht op de Mijnbouw in.

Zenuwslopende maar interessante avond

Voor mij als schrijver was het een zenuwslopende, maar interessante avond, waarin ik in korte tijd heel veel leerde over mijn eigen stuk.

Ik vond het enorm bemoedigend en leuk hoe betrokken mensen zich betonen op zo’n avond.

En hoe graag mensen willen bijdragen aan een project als dit. Ik laat het nog een tijdje op mij inwerken voor ik verder ga met schrijven.

By |2017-12-23T07:21:23+00:00december 18th, 2017|Categories: GAS, Nieuws|Tags: |1 Comment

About the Author:

Tjeerd Bischoff
Tjeerd Bischoff studeerde in 1987 af aan de Amsterdamse Toneelschool. Na tien jaar gespeeld te hebben als freelance acteur oa. bij Carroussel, Rieks Swarte, Huis aan de Amstel en Effecten in Ontwikkeling, richtte hij zich vanaf 1998 op het schrijven van toneel. Hij schreef oa. Een Vijand van Niks (Huis aan de Amstel) Kortsluiting (Bellevue lunchtheater), H.A.R.T. (Wederzijds), Winterkoorts (de Wetten van Kepler ), Dorst (Toneelgroep Dorst). Voor de Toneelmakerij schreef hij Het Begin van Alles en samen met hen en het Rijksmuseum ontwikkelde en schreef hij het project Jij en de Gouden Eeuw. Voor Tryater schreef hij voor een aantal locatieprojecten, waaronder de 11Stêdetocht, een barre en bizarre tocht. Mansholt was het eerste stuk dat hij schreef voor Toneelgroep Jan Vos. Het stuk werd geselecteerd voor het Nederlands Theaterfestival en genomineerd voor de vijfjaarlijkse prijs voor toneelteksten van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde te Brussel.

One Comment

  1. Paul Hoes 23 december 2017 at 14:52 - Reply

    Mooi gezegd Tjeerd!!!!

Leave A Comment