Nadat GAS afgelopen najaar op locatie te zien was in Ten Boer en Zuidlaren gaat de voorstelling vanaf september 2019 de theaters in!

“Groots theater over nationale tragedie,” kopte NRC Handelsblad boven een vijfsterren-recensie, terwijl Trouw en de Volkskrant hun lezers dringend adviseerden om naar Groningen af te reizen om dit te gaan zien. Dat hoeft dus niet meer, want de tintelende familiekroniek gaat op een landelijke tournee.

Over GAS

De ontdekking, de hoogtijdagen en de ondergang van het grootste gasveld van Europa vormt de achtergrond van het woelige leven van drie generaties van de Groningse familie Boelens. De ijzersterke tekst verweeft op humorvolle en inventieve wijze de maatschappelijke catastrofe met een indringend familiedrama. Herkenbaar voor iedereen, ook als je niet op een gasbel leeft.  Voeg bij dit alles het in alle kranten bejubelde acteerwerk en je weet: GAS is een voorstelling die nog lang in het hoofd nadreunt.

Epicentrum van de vertelling is Hotel Boelens in Hoogezand-Sappemeer. In de jaren zestig – als de gasbel net is ontdekt – denkt hoteleigenaar Andries een graantje mee te kunnen pikken van de aangekondigde rijkdom. Maar de hotelgasten van de NAM blijken meer geïnteresseerd in zijn dochters Bette en Aukje dan in zijn plannen. Als de jongste ongewenst zwanger raakt van een NAM-ingenieur, raken de levens van gasmannen en de hoteldochters onlosmakelijk met elkaar verbonden.

GAS is een meeslepende familiekroniek gebaseerd op grondige research. Een stuk waarin het maatschappelijke en persoonlijke naadloos in elkaar overgaan. Vanaf het najaar van 2018 speelt GAS ruim twee maanden op locatie in de provincie Groningen. In 2019 is de voorstelling ook elders te zien, onder andere in Den Haag.

Acteurs & personages

  • Helmert Woudenberg speelt Andries Boelens, hoteleigenaar en vader van twee dochters, Aukje en Bette. Hij hoopt hun charmes te kunnen inzetten om de gasmannen, die in zijn hotel bivakkeren, te verleiden zijn moestuin als boorlocatie aan te wijzen. Als hij van tevoren had geweten wat hij hiermee in gang zet, had hij zich waarschijnlijk wel drie keer bedacht.
  • Trudi Klever speelt Bette Boelens, oudste dochter van Andries. Na de dood van haar moeder runt ze samen met haar vader het hotel. Ze zorgt voor haar jonge zusje Aukje en is verloofd met Geert Knot, fabrieksarbeider en communist. Ze was vast en zeker snel met Geert getrouwd, als de jonge geoloog Alfred Bergman niet in Hotel Boelens had ingecheckt. Alfred’s komst inspireert Bette om te fantaseren over een avontuurlijk leven, ver weg van Hoogezand, samen met hem.
  • Stefanie van Leersum speelt Aukje Boelens. Ze is zestien jaar, een nakomertje, dat er niet goed tegen kan om voortdurend door haar zus Bette bemoederd te worden. In een poging voor eens en voor altijd voor vol te worden aangezien verleidt ze gasman Walther Herz om met haar naar bed te gaan.

Medewerkers

Tekst: Tjeerd Bischoff
Regie: Jeroen van den Berg
Decor: Ellen Klever
Muziek: Jaap van Keulen

Zakelijke leiding: Judith Huizing
Publiciteit: Mirjam van der Heide

Artikelen