“Groots theater over nationale tragedie,” kopte NRC Handelsblad boven een vijfsterren-recensie, terwijl Trouw en de Volkskrant hun lezers dringend adviseerden om naar Groningen af te reizen om dit te gaan zien. Dat hoeft dus niet meer, want de tintelende familiekroniek gaat op een landelijke tournee.

De ontdekking, de hoogtijdagen en de ondergang van het grootste gasveld van Europa vormt de achtergrond van het woelige leven van drie generaties van de Groningse familie Boelens. De ijzersterke tekst verweeft op humorvolle en inventieve wijze de maatschappelijke catastrofe met een indringend familiedrama. Herkenbaar voor iedereen, ook als je niet op een gasbel leeft.  Voeg bij dit alles het in alle kranten bejubelde acteerwerk en je weet: GAS is een voorstelling die nog lang in het hoofd nadreunt.

Epicentrum van de vertelling is Hotel Boelens in Hoogezand-Sappemeer. In de jaren zestig – als de gasbel net is ontdekt – denkt hoteleigenaar Andries een graantje mee te kunnen pikken van de aangekondigde rijkdom. Maar de hotelgasten van de NAM blijken meer geïnteresseerd in zijn dochters Bette en Aukje dan in zijn plannen. Als de jongste ongewenst zwanger raakt van een NAM-ingenieur, raken de levens van gasmannen en de hoteldochters onlosmakelijk met elkaar verbonden.

”Gas is groots theater over nationale tragedie (…) Geestig en slim verweeft GAS de politieke catastrofe van de Groningse gaswinning met een indringend familiedrama NRC*****

Regelmatig spat de herkenning in klaterende lachsalvo’s van de tribune” Trouw****

“Drie uur smakelijk genieten” Dagblad van het Noorden****

“In het licht van de enorme energietransitie die ons te wachten staat zou iedereen deze voorstelling moeten zien, de Haagse beleidsmakers voorop.“ Theaterkrant*****

“GAS is een spectaculair vervullende ervaring.” Groene

Vooruitlopend op de parlementaire enquête over de gaswinning in Groningen, organiseert Toneelgroep Jan Vos een informatieve talkshow. Aan de hand van getuigenissen van politici, geologen, gedupeerden en andere betrokkenen gaan we op zoek naar wat erhet mis ging in het Groningse aardbevingsdossier. https://toneelgroepjanvos.nl/voorstellingen/talkshow-gas/

GAS uitgeroepen tot een van de beste voorstellingen van afgelopen seizoen
De start van de tournee was bij het Nederlands Theater Festival in Amsterdam, waar de beste voorstellingen van het afgelopen seizoen te zien waren. Volgens het Juryrapport heeft Toneelgroep Jan Vos “een toneelstuk geconstrueerd waarin persoonlijke omstandigheden, ontwikkeling van personages, het accurate feitenrelaas en de impact van de gaswinning op Groningen elkaar versterken tot een zeer boeiende en veelzijdige dramatische vertelling– waarvan de relevantie tot ver buiten Groningen reikt.”

GAS is een meeslepende familiekroniek gebaseerd op grondige research. Een stuk waarin het maatschappelijke en persoonlijke naadloos in elkaar overgaan. Afgelopen najaar speelde GAS ruim twee maanden op locatie in de provincie Groningen. Vanaf september 2019 is de voorstelling in meer dan 40 theaters verspreid over het hele land te zien.

Acteurs & personages

  • Helmert Woudenberg speelt Andries Boelens, hoteleigenaar en vader van twee dochters, Aukje en Bette. Hij hoopt hun charmes te kunnen inzetten om de gasmannen, die in zijn hotel bivakkeren, te verleiden zijn moestuin als boorlocatie aan te wijzen. Als hij van tevoren had geweten wat hij hiermee in gang zet, had hij zich waarschijnlijk wel drie keer bedacht.
  • Trudi Klever speelt Bette Boelens, oudste dochter van Andries. Na de dood van haar moeder runt ze samen met haar vader het hotel. Ze zorgt voor haar jonge zusje Aukje en is verloofd met Geert Knot, fabrieksarbeider en communist. Ze was vast en zeker snel met Geert getrouwd, als de jonge geoloog Alfred Bergman niet in Hotel Boelens had ingecheckt. Alfred’s komst inspireert Bette om te fantaseren over een avontuurlijk leven, ver weg van Hoogezand, samen met hem.
  • Stefanie van Leersum speelt Aukje Boelens. Ze is zestien jaar, een nakomertje, dat er niet goed tegen kan om voortdurend door haar zus Bette bemoederd te worden. In een poging voor eens en voor altijd voor vol te worden aangezien verleidt ze gasman Walther Herz om met haar naar bed te gaan.
  • Maarten Wansink speelt ingenieur Herz. Als blijkt dat Aukje zwanger van hem is, ontvlucht hij hals over kop het hotel, samen met zijn compagnon Alfred. De vlucht van de mannen doet Bette inzien dat haar droom over een leven met Alfred niet realistisch was. Ze besluit weer met beide benen op de grond te gaan staan en overtuigt haar verloofde Geert dat ze samen de zorg voor het kind van haar zusje op zich moeten nemen.
  • Dimme Treurniet speelt Geert Knot. Als hij in de jaren 70 zijn baan in de fabriek verliest, wordt hij een van de initiatiefnemers van de Volkscongressen, een maatschappelijke beweging die probeert meer gasgeld richting het Noorden te krijgen. Geert en Bette hebben elkaar gevonden in de strijd tegen het onrecht dat de provincie wordt aangedaan. De congressen worden in hotel Boelens gehouden, dat inmiddels door Bette wordt gerund.
  • Anna Raadsveld speelt Aukje's dochter Okke, die zich niet kan vinden in de communistische denkbeelden van haar pleegouders. Tot groot verdriet van Geert en Bette loopt zij weg van huis, om haar biologische vader te zoeken. Na haar ontmoeting met Herz keert zij terug naar Hoogezand-Sappemeer, samen met Tanja, een voormalig junkie die zij in Amsterdam heeft ontmoet (dubbelrol van Stefanie van Leersum). Okke gaat voor de Nam werken. Tanja runt samen met Bette het hotel, tot de aardbevingen ook daar de nodige schade veroorzaken.
  • Reinout Bussemaker speelt Alfred. Nadat hij samen met Herz in de jaren zestig het hotel is ontvlucht, heeft hij Bette nooit kunnen vergeten. Na zijn pensioen is hij teruggekeerd naar het Noorden. De boerderij die hij heeft gekocht is onbewoonbaar verklaard wegens bevings-schade. Noodgedwongen neemt hij zijn intrek in Hotel Boelens, waar ook Bette nog woont en werkt. Alfred voelt zich als geoloog verantwoordelijk voor wat er als gevolg van de gaswinning met het gebied is gebeurd. Samen met de bejaarde journalist Harm, (een dubbelrol van Maarten Wansink) probeert hij een doorbraak te forceren in het aardbevingsdossier. Met noodlottige gevolgen.

Medewerkers

Tekst: Tjeerd Bischoff
Regie: Jeroen van den Berg
Decor: Ellen Klever
Muziek: Jaap van Keulen

Zakelijke leiding: Judith Huizing
Publiciteit: Mirjam van der Heide

Artikelen