Vooruitlopend op de parlementaire enquête over de gaswinning in Groningen, organiseert Toneelgroep Jan Vos een informatieve talkshow. Aan de hand van getuigenissen van politici, geologen, gedupeerden en andere betrokkenen gaan we op zoek naar wat erhet mis ging in het Groningse aardbevingsdossier. Waarom is tot op de dag van vandaag geen van de betrokken partijen erin geslaagd de problemen op een doortastende  manier aan te pakken? Naast een terugblik op het verleden is er aandacht voor de energietransitie die er onvermijdelijk aan staat te komen.

De gasten worden geïnterviewd door  journalisten Reinalda Start, Heleen Ekker en Margriet Brandsmadie voor het NOS journaal onderzoek deden naar de gaswinning. Ze schreven daarover het spannendeen onthullende boek de Gaskolonie. Tjeerd Bischoff, schrijver van het toneelstuk GAS, zal vertellen over de totstandkoming van het stuk. Hoe verwerkte hij de geschiedenis in een aansprekend verhaal? En welke opzienbarende informatie kon hij niet kwijt in zijn stuk? De muzikale omlijsting wordt verzorgd door zanger Jan Veldman.

Tijdens de talkshow of in de pauzes is er de mogelijkheid wat te eten!

Van de komende talkshows zijn deze gasten al bekend:

Den Haag – 22 november
Peter van der Gaag, onafhankelijk geoloog 
die al meer dan 25 jaar onderzoek doet naar de bodem en de bevingen in Groningen.  Erwin Muller, was tot 2017 vice-voorzitter van de OVV (Onderzoeksraad voor Veiligheid) en nauw betrokken bij het onderzoek naar de gevolgen van de gaswinning in Groningen.  Liesbeth van Tongeren, voormalig lid van de Tweede Kamer voor Groen-Links, waar zij jarenlang de woordvoerder was over het gasdossier.

Amsterdam – 30 november
Emile van Reijdt, werkzaam bij Spong-advokaten. Samen met kantoorgenoot Gerard Spong dwong hij strafrechtelijke vervolging van de NAM af. Sandra Beckerman, archeologe en politica, namens de  SP voert zij in en buiten het parlement strijd voor de belangen van Groningen en de aardbevings-gedupeerden. George Verberg, internationaal expert op gasgebied, was werkzaam voor de Gasunie, Gasterra en EZ en Theodor Kockelkoren, inspecteur-generaal van het het SodM (Staatstoezicht op de Mijnen ) 

Luister hier de talkshows terug!

Amsterdam – 13 september
Met als gasten: minster Wiebes, de oud-burgmeester van de gemeente Eemsmond Marijke van Beek, aardbevings-gedupeerde en voormalig lid van de Dialoogtafel Yvonne Morselt en de Amsterdamse wethouder Marieke van Doorninck, die zich bezig houdt met de energie-transitie.
Luister hier de talkshow terug

Zwolle – 9 oktober
Met als gasten: directeur van de NAM, Johan Atema, de voorzitter van de Maatschappelijke Stuurgroep Groningen Jan Kamminga, aardbevingsgedupeerde en voormalig voorzitter van de Groninger Bodembeweging Lambert de Bont en de Zwolse wethouder Monique Schuttenbeld die zich bezig houdt met de energie-transitie.
Luister hier de talkshow terug

Wageningen – 11 oktober
Met Derwin Schorren, woordvoerder van de Groninger Bodem Beweging; Sjak Lomme, zelfstandig energieadviseur met bijna 30 jaar ervaring in de electriciteit- en gasmarkten en Sanne Meelker, projectleider van de gastransitie in Wageningen.
Luister hier de talkshow terug

Utrecht – 12 oktober
Met als gasten de secretaris van het Gasberaad Susan Top; het hoofd seismologie van het KNMI Laslo Evers; de Utrechtse gedeputeerde voor energietransitie en klimaat Huib van Essen; de secretaris van actiecomité Laat Woerden niet Zakken Leo Sonneveld.
Luister hier de talkshow terug

Artikelen