Vooruitlopend op de parlementaire enquête over de gaswinning in Groningen, organiseert Toneelgroep Jan Vos een informatieve talkshow. Aan de hand van getuigenissen van politici, geologen, gedupeerden en andere betrokkenen gaan we op zoek naar wat erhet mis ging in het Groningse aardbevingsdossier. Waarom is tot op de dag van vandaag geen van de betrokken partijen erin geslaagd de problemen op een doortastende  manier aan te pakken? Naast een terugblik op het verleden is er aandacht voor de energietransitie die er onvermijdelijk aan staat te komen.

De gasten worden geïnterviewd door  journalisten Reinalda Start, Heleen Ekker en Margriet Brandsmadie voor het NOS journaal onderzoek deden naar de gaswinning. Ze schreven daarover het spannendeen onthullende boek de Gaskolonie. Tjeerd Bischoff, schrijver van het toneelstuk GAS, zal vertellen over de totstandkoming van het stuk. Hoe verwerkte hij de geschiedenis in een aansprekend verhaal? En welke opzienbarende informatie kon hij niet kwijt in zijn stuk? De muzikale omlijsting wordt verzorgd door zanger Jan Veldman.

Tijdens de talkshow of in de pauzes is er de mogelijkheid wat te eten!

Van de komende talkshows zijn de gasten bekend:

Zaandam – 13 december
Marjan Minnesma, directeur van de Stichting Urgenda, Klaas Valkering, wethouder in Bergen (één van de gemeenten die een brandbrief ondertekende aan minister Wiebes, omdat men bang is voor aardbevingen nu de winning uit de kleinere velden omhoog gaat), Jaspert Verplanke, programmamanager gasloze wijk Purmerend en Eelco Eikenaar, gedeputeerde in de provincie Groningen met de gaswinning in zijn portefeuille.

Amersfoort – 20 december
Tom Postmes, doet voor de RUG (Rijksuniversiteit Groningen) onderzoek naar de gevolgen van de aardbevingen voor de volksgezondheid, Gertjan Lankhorst, voorzitter van het VEMW (belangenbehartiger van zakelijke energie- en watergebruikers), voormalig CEO van GasTerra en voormalig DG Energie van het ministerie van EZ, Klaasje Pen, aardbevingsgedupeerde uit Overschild en Cindy van de Velde, directeur van Vereniging Eigen Huis.

Assen – 22 december
Aardbevingsgedupeerde Hiltje Zwarberg, Trijni van der Sluis-Holman, weduwe van Meent van der Sluis (een sociaal geograaf die als een van de eersten een verband legde tussen aardbevingen en de gaswinning en jarenlang streed tegen de NAM), Ab Drijver, oud-journalist van het Dagblad van het Noorden die destijds van zijn hoofdredactie te horen kreeg dat hij niet langer aandacht mocht besteden aan Meent van der Sluis en Marcella Spithoff, een advocaat die in de zaak van boer Nijhoff geheime stukken in handen wist te krijgen (de samenwerkingsovereenkomst uit 1963 tussen de NAM en de Staat)

Luister hier de talkshows terug!

Amsterdam – 13 september
Met als gasten: minster Wiebes, de oud-burgmeester van de gemeente Eemsmond Marijke van Beek, aardbevings-gedupeerde en voormalig lid van de Dialoogtafel Yvonne Morselt en de Amsterdamse wethouder Marieke van Doorninck, die zich bezig houdt met de energie-transitie.
Luister hier de talkshow terug

Zwolle – 9 oktober
Met als gasten: directeur van de NAM, Johan Atema, de voorzitter van de Maatschappelijke Stuurgroep Groningen Jan Kamminga, aardbevingsgedupeerde en voormalig voorzitter van de Groninger Bodembeweging Lambert de Bont en de Zwolse wethouder Monique Schuttenbeld die zich bezig houdt met de energie-transitie.
Luister hier de talkshow terug

Wageningen – 11 oktober
Met Derwin Schorren, woordvoerder van de Groninger Bodem Beweging; Sjak Lomme, zelfstandig energieadviseur met bijna 30 jaar ervaring in de electriciteit- en gasmarkten en Sanne Meelker, projectleider van de gastransitie in Wageningen.
Luister hier de talkshow terug

Utrecht – 12 oktober
Met als gasten de secretaris van het Gasberaad Susan Top; het hoofd seismologie van het KNMI Laslo Evers; de Utrechtse gedeputeerde voor energietransitie en klimaat Huib van Essen; de secretaris van actiecomité Laat Woerden niet Zakken Leo Sonneveld.
Luister hier de talkshow terug

Enschede – 1 november
Met als gasten: Geert Greving, adviseur bij instituut Clingendael (en werkte daarvoor 30 jaar in de gasindustrie bij de Gasunie en bij GasTerra); Johan Duut, aardbevingsgedupeerde uit Appingedam en lid van een lokale energie-coöperatie en Tom van der Lee, kamerlid van Groen Links.
Luister hier de talkshow terug

Steenwijk – 15 november
Met als gasten: Wethouder Tiny Bijl, verantwoordelijk voor de energietransitie in Steenwijkerland; Jeanette van der Velde van GasDrOvF, een actiegroep tegen gaswinning uit de kleine velden in Drenthe, Overijssel en Friesland; Jilles van Beukel, voormalige geofysicus bij Shell en John Franke, aardbevings-gedupeerde uit Zuidlaren.
Luister hier de talkshow terug

Amsterdam – 30 november
Met als gasten: Emile van Reijdt, die samen met kantoorgenoot Gerard Spong strafrechtelijke vervolging van de NAM afdwong, Sandra Beckerman, archeologe en politica die namens de SP strijd voor de belangen van de aardbevings-gedupeerden, George Verberg, internationaal expert op gasgebied (was werkzaam voor de Gasunie, Gasterra en EZ) en Theodor Kockelkoren, inspecteur-generaal van het het SodM (Staatstoezicht op de Mijnen).
Luister hier de talkshow terug

Artikelen