Vooruitlopend op de parlementaire enquête over de gaswinning in Groningen, organiseert Toneelgroep Jan Vos een informatieve talkshow. Aan de hand van getuigenissen van politici, geologen, gedupeerden en andere betrokkenen gaan we op zoek naar wat erhet mis ging in het Groningse aardbevingsdossier. Waarom is tot op de dag van vandaag geen van de betrokken partijen erin geslaagd de problemen op een doortastende  manier aan te pakken? Naast een terugblik op het verleden is er aandacht voor de energietransitie die er onvermijdelijk aan staat te komen.

De gasten worden geïnterviewd door  journalisten Reinalda Start, Heleen Ekker en Margriet Brandsmadie voor het NOS journaal onderzoek deden naar de gaswinning. Ze schreven daarover het spannendeen onthullende boek de Gaskolonie. Tjeerd Bischoff, schrijver van het toneelstuk GAS, zal vertellen over de totstandkoming van het stuk. Hoe verwerkte hij de geschiedenis in een aansprekend verhaal? En welke opzienbarende informatie kon hij niet kwijt in zijn stuk? De muzikale omlijsting wordt verzorgd door zanger Jan Veldman.

Tijdens de talkshow of in de pauzes is er de mogelijkheid wat te eten!

Van de komende talkshows zijn deze gasten al bekend:

Enschede
Geert Greving, adviseur bij instituut Clingendael, werkte daarvoor 30 jaar in de gasindustrie bij de Gasunie en bij GasTerra; Johan Duut, aardbevingsgedupeerde uit Appingedam en lid van een lokale energie-coöperatie; Tom van der Lee, kamerlid van Groen Links.

Delft
Henk Nijboer, woordvoerder over de gaswinning in de Tweede Kamer voor de PvdA en zelf afkomstig uit het bevingsgebied; Carla Alma, voormalig voorzitter van de Waddenvereniging die zich destijds inzette voor onafhankelijk onderzoek naar de bodemdaling als gevolg van de Gaswinning (en die merkte dat die kennis in Nederland niet aanwezig was) ; Ulco Vermeulen, sinds de jaren tachtig werkzaam in de gassector, lid van de Raad van Bestuur van de Gasunie en directeur Participaties  (vooral deskundig op het gebied van de energietransitie) .

Artikelen