Fortuyn is vanaf 19 maart 2022 drie weken te zien in het Oude Luxor Theater.

Een vlijmscherpe Rotterdamse komedie over een politieke opstand aan de Maas

Na de succesvolle schouwburg toer van GAS en de reprise van de voorstelling MANSHOLT, strijkt Toneelgroep Jan Vos in het voorjaar van 2022 neer in Rotterdam met FORTUYN.

Het is eind 2001 en er broeit iets in de stad Rotterdam. Straten verloederen, er is veel drugsoverlast en de criminaliteit tiert welig. Terwijl men zich op de Coolsingel opmaakt voor de komende gemeenteraadsverkiezingen, komt een clubje ontevreden Rotterdammers bijeen. Zij kunnen de malaise waarin hun stad verkeert niet langer aanzien. Aan de keukentafel besluiten ze om een nieuwe partij op te richten. Als Pim Fortuyn zich vervolgens aanbiedt als lijsttrekker van het gloednieuwe Leefbaar Rotterdam nemen de gebeurtenissen een ongekende vlucht.

“Als de deuren opengaan voor de politici uit den Haag, horen we een onderaards gegrom als van een vulkaan die op uitbarsten staat.”

Fortuyn is een vlijmscherpe komedie over een politieke opstand aan de Maas. We volgen een aantal Leefbaar Rotterdammers van het eerste uur die overrompeld worden door hun eigen succes. En we zien hoe hun opponenten alle zeilen moeten bijzetten om zich teweer te stellen tegen dit nieuwe geluid. Als de lente van 2002 uitloopt op een politieke moord eindigen alle partijen in diepe shock.

Spel (op onderstaande foto v.l.n.r.): John Buijsman, Trudi Klever, Rabbi Jallo, José Kuijpers, Yayha Gaier, Dimme Treurniet. Tekst: Tjeerd Bischoff. Regie: Jeroen van den Berg. Fotografie: Roeltje van de Sande Bakhuyzen.

Artikelen