Pers of partner? https://toneelgroepjanvos.nl/pers-en-partners/

Een vlijmscherpe Rotterdamse komedie

Het is eind 2001 en er broeit iets in de stad Rotterdam. Straten verloederen, er is veel drugsoverlast en de criminaliteit tiert welig. Terwijl men zich op de Coolsingel opmaakt voor de komende gemeenteraadsverkiezingen, komt een clubje ontevreden Rotterdammers bijeen. Zij kunnen de malaise waarin hun stad verkeert niet langer aanzien. Aan de keukentafel besluiten ze om een nieuwe partij op te richten. Als Pim Fortuyn zich vervolgens aanbiedt als lijsttrekker van het gloednieuwe Leefbaar Rotterdam nemen de gebeurtenissen een ongekende vlucht.

“Stelletje pissebedden die verkommeren in dit godvergeten kantoor: waarvoor zijn jullie op deze wereld? Vragen jullie je dat wel eens af? Is dat alleen maar om eczeem op te lopen in jullie zweterige bilnaad?”

FORTUYN is een vlijmscherpe komedie over een opstand aan de Maas. In het stuk is politicus Pim Fortuyn zelf niet te zien. Wel ervaren we de impact die hij had op het politieke speelveld en de mensen om hem heen. We volgen een aantal Leefbaar Rotterdammers van het eerste uur die overrompeld worden door hun eigen succes. En we zien hoe hun opponenten alle zeilen moeten bijzetten om zich teweer te stellen tegen dit nieuwe geluid. FORTUYN vertelt het verhaal van een verkiezing die volledig uit de hand liep, beide partijen achterlatend in diepe shock.

Spel (op onderstaande foto v.l.n.r.): John Buijsman, Trudi Klever, Rabbi Jallo, José Kuijpers, Yayha Gaier, Dimme Treurniet. Tekst: Tjeerd Bischoff. Regie: Jeroen van den Berg. Fotografie: Roeltje van de Sande Bakhuyzen.

Artikelen