De agrarische sector maakt een stormachtige periode door. Tractoren rukken op naar het Malieveld, varkenshouders laten zich massaal uitkopen en veel boeren zien de toekomst met angst en beven tegemoet. Journaliste Esther van Breukelen wordt eropuit gestuurd om een aangrijpende reportage te maken over het stille leed op het boerenerf. Maar de boeren die ze benadert voor een interview voelen er niets voor om de vuile was buiten te hangen. Tot ze aanbelt bij Erik Waanderink, die samen met zijn stokoude moeder een klein familiebedrijf runt.

Erik heeft niets te verbergen, vindt hij, en gaat met open vizier het gesprek aan. Maar wat begint als een professioneel interview slaat al snel om in wederzijdse fascinatie. Esther raakt gebiologeerd door de filosofisch ingestelde boer, die op zijn beurt begint te twijfelen aan zijn zekerheden onder invloed van de openhartige journaliste. Beiden komen erachter dat ze op een keerpunt in hun leven staan, waarin de ander wel eens een beslissende rol zou kunnen spelen.

Wat heeft de problematiek op het platteland voor betekenis voor de rest van de samenleving? Is er een groot verschil tussen de strijd van de boer en die van de gemiddelde Nederlander? Of zitten we met zijn allen in hetzelfde schuitje en staan de problemen van de boer symbool voor zaken waar de hele maatschappij mee te kampen heeft?

Grond is een nieuw stuk van Jan Veldman. Het wordt gespeeld door Trudi Klever en Maarten Wansink, met live muziek van componist Jaap van Keulen. Jeroen van den Berg regisseert. Grond is een samenwerking is met Platform Stil Leed en De Heerlijckheid in Diepenheim.

Grond zal in juli te zien zijn in Ambt Delden (gemeente Twente). Houd deze website in de gaten voor start kaartverkoop.