Over grond

Deze zomer, in juni 2021, zouden we onze voorstelling GROND hernemen en op een aantal plaatsen spelen. Bij nader inzien hebben we dit plan een jaar uit moeten stellen. Dat heeft te maken met onzekerheid over de haalbaarheid, want zelfs als in juni toneel weer is toegestaan, zijn de gemeentes terughoudend met het afgeven van vergunningen. En een beetje uitstellen gaat niet, omdat we daarna de voorstelling Mansholt op het programma hebben staan.

In de zomer van 2022, als het leven weer normaal is en iedereen hutje mutje op elkaar mag zitten, zullen we de voorstelling alsnog aan u vertonen!

Het verhaal

Boer Rein Abbink is een weduwnaar die zijn bedrijf tegen de klippen op draaiende houdt tot zijn dochter het na haar studie kan overnemen. Steeds sterker raakt hij gefrustreerd door de bemoeizucht en de regeldrift van de overheid die hem zelfs waar het zijn liefhebberij betreft, het zorgen voor de weidevogels, nog dwars zit.

Journaliste Renate Bartels heeft grote problemen met de inhoudelijke koers van de krant waar ze werkt. Om het hoofd boven water te houden kiest de redactie er steeds vaker voor achtergronden en verdieping achterwege te laten ten gunste van de de waan van de dag. En thuis moet Renate opnieuw uitvinden wat haar relatie voorstelt, nu haar enig kind op kamers is gaan wonen.

Als Rein en Renate elkaar ontmoeten, en zij vervolgens besluit hem te gaan interviewen, komen ze erachter dat ze beiden op een keerpunt in hun leven staan, waarin de ander wel eens een beslissende rol zou kunnen spelen.

Grond is een stuk van Tjeerd Bischoff dat wordt gespeeld door Trudi Klever en Dimme Treurniet, met live muziek van Jaap van Keulen. Jeroen van den Berg regisseert. Grond is een samenwerking met Platform Stil Leed en stichting Goed Geboerd.

Grond was eind augustus 2020 te zien zijn bij boerderij de Eemlandhoeve in Bunschoten-Spakenburg en in september in Ambt Delden (gemeente Hof van Twente).

Spel

  • Trudi speelde bij vele gezelschappen en is regelmatig te zien op tv en in films. Vanaf het begin was zij te zien in de voorstellingen van Toneelgroep Jan Vos. Ze speelde met name boerinnen en plattelandsbewoners. Nu speelt ze een journalist uit de stad.
  • Dimme heeft al vele had rollen gespeeld in diverse theatervoorstellingen, waaronder bij Het Zuidelijk Toneel, telefilms en tv-series. Bij Toneelgroep Jan Vos speelt hij vanaf zomer 2022 een boer in de voorstelling GROND.
  • Jaap verzorgt de live muziek gedurende de gehele voorstelling. Hij is een veelgevraagd componist van muziek en underscores bij documentaire films, theater- en dansproducties. Van het begin af aan was hij betrokken bij de voorstellingen van Toneelgroep Jan Vos. Nu zit hij voor het eerst ook op het podium.
Trudi Klever over haar rol als journaliste Renate Bartels : "Ik ben zelf een stadsmens, dus deze rol staat wat dat betreft dichter bij me. Maar dat maakt het niet perse makkelijker. Bij eerdere rollen sprak ik in een dialect (Drents, Fries en Gronings) , het milieu was heel helder en dan was de uitdaging, hoe doe ik dat zonder van mijn personage een karikatuur te maken. Zo’n dialect doet ook iets met je stem en dan moest ik wennen aan mijzelf, aan hoe ik klonk. Tegelijk hielp het om een rol vorm te geven."

Team

Tekst: Tjeerd Bischoff

Regie: Jeroen van den Berg

Decor, kostuums en tent: Ellen Klever

Lichtontwerp: Paul van Laak

Fotografie credits:

  • Paul Hoes (campagne fotografie)
  • Daphne van de Velde en David Lelieveld (tent)
  • Roeltje van de Sande Bakhuyzen (portret fotografie)
  • Reyer Boxem (scène fotografie)

Vormgeving: type-b

Artikelen