In 2023 presenteert Toneelgroep Jan Vos WIND, een wrange komedie over de energietransitie. WIND is een reizende locatievoorstelling die net als de windmolenparken te zien zal zijn in de bevolkingsarme gebieden van Nederland. We spelen de voorstelling in onze prachtige open tent met uitzicht op de skyline van een klein dorp.

De voorstelling wordt gespeeld door een cast van zes acteurs, met oa. Trudi Klever, Helmert Woudenberg, José Kuijpers en Dimme Treurniet. De tekst wordt geschreven door Tjeerd Bischoff. De regie is in handen van Jeroen van den Berg.

Het project
Zo langzamerhand is vrijwel iedereen het er over eens dat het afgelopen moet zijn met de fossiele brandstoffen. We moeten overstappen op wind- en zonne-energie. Maar dat blijkt makkelijker gezegd dan gedaan. Want waar moeten die windmolenparken komen te staan?

WIND speelt zich af in de fictieve gemeente Burgerveen, gelegen in een streek waar eerst het turf werd afgegraven en vervolgens het gas omhoog gepompt. De emoties lopen hoog op als de inwoners te horen krijgen dat ook de nieuwste energie op hun grondgebied gewonnen zal worden.

Wat daarbij niet helpt is dat een kleine groep boeren er flink aan gaat verdienen, terwijl het hele dorp er last van heeft. En wat ook niet helpt is dat de beloofde inspraak een wassen neus blijkt te zijn en dat de overheid doof is voor de geluiden uit de streek.

Oude tegenstellingen worden opnieuw opgerakeld, nieuwe tegenstellingen worden dankbaar uitgebuit. Steeds feller bijt men zich vast in zijn eigen gelijk. En steeds heftiger raken de verschillende partijen met elkaar in de clinch. Oud zeer, jaloezie, hebzucht en verdachtmakingen veroorzaken een emotionele storm die het dorp met middelpuntvliedende kracht uit elkaar doet vliegen.

Bij de voorstelling organiseren we een randprogramma, met onder andere een talkshow waarin we verder paten over de energietransitie die overal gaande is.