WIND

Na alom geprezen producties als GAS en MANSHOLT brengt Toneelgroep Jan Vos de nieuwe locatievoorstelling WIND. Tjeerd Bischoff schreef een onstuimige komedie over de energietransitie, waarin hij de gevolgen schetst van ongelukkige politieke keuzes voor de bewoners van een klein dorp.

Wie wind zaait, zal storm oogsten. In de gemeente Burgerveen, waar in vroegere jaren turf werd gestoken en vervolgens gas omhoog gepompt, weten ze daar alles van. De emoties lopen hoog op als de inwoners te horen krijgen dat ook de duurzame energie van windmolens op hun grondgebied opgewekt zal worden. Wat daarbij niet helpt is dat een kleine groep mensen er flink aan gaat verdienen, terwijl het hele dorp er last van heeft. En wat ook niet helpt is dat de beloofde inspraak een wassen neus blijkt te zijn, de overheid is doof voor tegengeluiden. De spanning in de gemeenschap stijgt. Oude tegenstellingen worden opgerakeld, nieuwe tegenstellingen worden dankbaar uitgebuit. Steeds feller bijt men zich vast in het eigen gelijk en steeds heftiger raken de verschillende partijen met elkaar in de clinch. Oud zeer, jaloezie, hebzucht en verdachtmakingen veroorzaken een storm van emoties die het dorp met middelpuntvliedende kracht uit elkaar doet klappen.

De voorstelling wordt gespeeld door een cast van zes acteurs: Trudi Klever, Helmert Woudenberg, José Kuijpers, Dimme Treurniet, Storm Parser en Dagmar Ketelaers. De tekst wordt geschreven door Tjeerd Bischoff. De regie is in handen van Jeroen van den Berg. De muziek is van Jaap van Keulen.

Achtergrond
Zo langzamerhand is vrijwel iedereen het er over eens dat het afgelopen moet zijn met de fossiele brandstoffen. We moeten overstappen op wind- en zonne-energie. Maar dat blijkt makkelijker gezegd dan gedaan. Want waar moeten die windmolenparken komen te staan?

WIND is een reizende locatievoorstelling die net als de windmolenparken te zien zal zijn in de bevolkingsarme gebieden van Nederland. We spelen de voorstelling in onze prachtige open tent met uitzicht op het land.

Tournee
17 juni t/m 1 juli bij Boer Peter op de Thematerweg 6 in Haarzuilens
6 t/m 22 juli op kijkboerderij ’t Hoogeveld, Helmerdijk 71 in Eelde
27 juli t/m 13 augustus bij Familie Truitman op de Lage Eschweg 3 in Ambt Delden

Talkshow
Elke zaterdag vindt er voorafgaand aan de voorstelling een talkshow plaats. Onder leiding van moderator Margriet Brandsma zal de energietransitie en de gevolgen van klimaatverandering aan tafel worden besproken met tal van interessante gasten. De namen van de gasten worden later bekend gemaakt.

Diner
Voorafgaand aan elke voorstelling kunt u een maaltijd nuttigen op het erf. Een aanrader, want zo kunt u in gesprek met andere bezoekers en het terrein verkennen van de boer. Onze cateraar staat 1,5 uur van te voren klaar met een biologische, lokale hap. U dient uw bestelling wel tijdig online door te geven. Bekijk hier de menukaart.

Toneelgroep Jan Vos
Na Mansholt, Koning van het Grasland en GAS bouwt Toneelgroep Jan Vos met WIND verder aan reeks aansprekende, actuele voorstellingen. Rode draad zijn politieke keuzes uit het verleden, waar nu de wrange vruchten van worden geplukt. Na boterbergen, melkplassen, het verdwijnen van biodiversiteit en scheuren in gevels, draait het in WIND om de winnaars en de verliezers van de energie-transitie.

Artikelen