Wie wind zaait, zal storm oogsten.

In 2024 speelt Toneelgroep Jan Vos opnieuw de succesvolle locatievoorstelling WIND

In de gemeente Burgerveen, waar in vroegere jaren turf werd gestoken en vervolgens gas omhoog gepompt, weten ze daar alles van. De emoties lopen hoog op als de inwoners te horen krijgen dat ook de duurzame energie van windmolens op hun grondgebied opgewekt zal worden. Wat daarbij niet helpt is dat een kleine groep mensen er flink aan gaat verdienen, terwijl het hele dorp er last van heeft. En wat ook niet helpt is dat de beloofde inspraak een wassen neus blijkt te zijn, de overheid is doof voor tegengeluiden. De spanning in de gemeenschap stijgt. Oude tegenstellingen worden opgerakeld, nieuwe tegenstellingen worden dankbaar uitgebuit. Steeds feller bijt men zich vast in het eigen gelijk en steeds heftiger raken de verschillende partijen met elkaar in de clinch. Oud zeer, jaloezie, hebzucht en verdachtmakingen veroorzaken een storm van emoties die het dorp met middelpuntvliedende kracht uit elkaar doet klappen.

Tekstboekjes
Wij verkopen tekstboekjes van de voorstelling WIND. Als u geïnteresseerd bent, kunt u deze hier aanschaffen. De tekst is van Tjeerd Bischoff en een tekstboekje kost 12,50 euro.

Cast & Crew
Tekst 
Tjeerd Bischoff Regie Jeroen van den Berg Spel Trudi Klever, José Kuijpers, Dimme Treurniet, Peter Bolhuis, Dagmar Ketelaers, Storm Parser Muziek Jaap van Keulen Liedteksten Peer Wittenbols Decor- en kostuums Ellen Klever Licht Catharina Scholten Productie Diederik Pasman en Hansje Veen Marketing Leonie Wenting Zakelijke leiding interim Nancy Hoffmann

Over Toneelgroep Jan Vos
Na Mansholt, Koning van het Grasland en GAS bouwt Toneelgroep Jan Vos met WIND verder aan reeks aansprekende, actuele voorstellingen. Rode draad zijn politieke keuzes uit het verleden, waar nu de wrange vruchten van worden geplukt. Na boterbergen, melkplassen, het verdwijnen van biodiversiteit en scheuren in gevels, draait het in WIND om de winnaars en de verliezers van de energie-transitie.

Acteurs & personages

  • Trudi Klever (1964) studeerde af als beeldend kunstenaar aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem en als actrice aan de Arnhemse Toneelschool. Ze speelde bij uiteenlopende gezelschappen zoals Het Oranjehotel, Bonheur, Het Vervolg, Het Zuidelijk Toneel, De Paardenkathedraal en Alex d’Electrique. Ook was zij te zien in voorstellingen van Dogtroep en het Amsterdamse Bos. Bij Hotel Modern speelde ze in de voorstellingen “Kamp” en “De Grote Oorlog”. Trudi speelde in bijna alle voorstellingen van Toneelgroep Jan Vos; o.a. “Koning van het Grasland”, “Gas” en “Mansholt”. In “WIND” speelt zij Jantien, ambtenaar op het ministerie van Economische Zaken, Neeltje, actievoerder en fotograaf, Valerie, eigenaar van een B&B en de vrouw van Marco en Catharina, een juriste.
  • José Kuijpers (1957) studeerde af aan de acteursopleiding in Maastricht in 1987. Ze speelde bij vele gezelschappen, waaronder het Onafhankelijk Toneel, Het Zuidelijk Toneel, Theater Utrecht en Toneelgroep Amsterdam. José bracht eigen voorstellingen uit en werkte nauw samen met schrijfsters Lot Vekemans en Magne van den Berg. Bij Toneelgroep Jan Vos speelde ze in “de Revue”, “Mansholt” en “Fortuyn”. In “WIND” speelt ze vijf personages: Toos, commissaris van de Koning, Juli, actievoerder, Margje, dochter van windboer Abel, Iriana, de-escalatie expert en Tamara, een rechercheur.
  • Dimme Treurniet (1969) studeerde in 1997 af aan de Amsterdamse Toneelschool. Hij speelde bij tal van gezelschappen zoals Het Zuidelijk Toneel en Huis aan de Amstel. Hij had rollen in telefilms en tv-series als “Vrouwenvleugel”, “Flikken Maastricht” en de kinderserie “VRijland”. Bij Toneelgroep Jan Vos speelde Dimme in de voorstelling “GAS” en “Grond” en “Fortuyn”. In “WIND” speelt hij Arnout, ambtenaar op het ministerie van Economische Zaken, Vrister, handelaar in oud ijzer, Marco, actievoerder en ex-beroepsmilitair en Jan, de burgemeester.
  • Dagmar Ketelaers (1997) studeerde in 2020 af als actrice aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. In haar afstudeerjaar speelde ze bij de Warme Winkel en de Toneelmakerij. Na haar afstuderen heeft ze een theatrale route (Lead Character X) ontworpen door de binnenstad van Utrecht i.s.m. kunstenaars uit Utrecht, Istanbul en Ljubljana die ze nu verder aan het ontwikkelen is. Ook speelde ze bij het N.U.T., en das Lemniscaat. Daarnaast heeft ze zich ontpopt tot makend actrice en creëerde ze voorstellingen die ze speelde op Boslab, Over t’IJ festival en het Karavaan festival. In “WIND” speelt zij Guusje, stagiaire, Branka, voormalig vluchtelinge uit Kroatië, Revka, student rechten en dochter van Neeltje en Odette, pr-medewerker van PD Energy.
  • Storm Parser (2001) studeert in 2023 af aan de Arnhemse Toneelschool. Tijdens zijn opleiding speelde hij o.a. bij Toneelgroep Oostpool en Theater Sonnevanck. Hij ontwikkelde zich tot een veelzijdig muzikaal acteur. Dankzij een beurs van het Linda Olthof Fonds volgde hij in zijn derde jaar een clownstraining in New York. Naast acteur is Storm zanger, pianist en theatermaker. Voor projecten schreef hij regelmatig eigen teksten, composities en arrangementen. Verder spreekt hij luisterboeken in bij Storytel. In “WIND” neemt hij vijf verschillende rollen op zich: Gijs, ambtenaar op het ministerie van Economische Zaken, Ton, zoon van Vrister, Jasper, actievoerder, Martin, pr-medewerker van PD Energy en Richard, een rechercheur.

Artikelen