Het is 2001, het jaar dat MKZ opnieuw de kop opsteekt in Europa. Hessel en Anke Kroes, twee ’plankgasboeren’, proberen hun leven weer op de rails te krijgen na een noodlottig tractorongeluk, waarbij hun zoontje om het leven kwam. Wanneer een grutto haar nest bouwt op de plek van het ongeluk, en er tegelijkertijd een strijd losbarst tussen natuurbeschermers en boeren over het verhogen van het grondwaterpeil, komen Anke en Hessel lijnrecht tegenover elkaar te staan. Ondertussen komt de MKZ gevaarlijk dichtbij.

Hoe ver mag de mens ingrijpen in de natuur? En wie is de baas op het boerenland?

Koning van het Grasland, van Tjeerd Bischoff, gaat over de gecompliceerde verhouding tussen mens en natuur. We zien de strijd van de boer die zich als eenzame ondernemer staande probeert te houden op de wereldmarkt, en die van de grutto die zich vergeefs probeert aan te passen aan een snel veranderende biotoop. Het stuk wordt gespeeld in een mobiel theater in het open veld, met uitzicht op het landschap.

De productie kwam in 2017  tot stand in nauwe samenwerking met Pier21 en het burgerinitiatief Kening fan è Greide

Eten voorafgaand aan de voorstelling

Kom vooraf op locatie eten! Een lokale cateraar stelt een menu samen op basis van regio- en streekproducten. Bij de avondvoorstellingen wordt diner geserveerd. Bij de matinee-voorstellingen op zondag een gevarieerde lunch. Kosten: diner € 22,50, lunch € 15,- We verwachten je om 18.30 uur voor het diner, voor de lunch om 13.30 uur. U dient van tevoren een diner te reserveren via de bovenstaande verkooplink.

Mocht u speciale eetwensen hebben kunt u deze doorgeven via anne@toneelgroepjanvos.nl

Acteurs & personages

  • Geboren in Hurdegaryp. Bekend van o.m. Vrouwenvleugel, Westenwind en GTST op tv. Speelde in meer dan zestig toneelproducties bij onder andere Hotel Modern, Het Zuidelijk Toneel en Growing up in Public. Marcel speelde een Friese boer in de film ‘Wild Flowers’ en heeft in de tijd van Jos Thie gespeeld bij Tryater.
  • Bekend van o.m. de tv-series Bernard, Het Huis Anubis, Spangas en Komt een man bij de dokter. Speelde onder meer bij De Paardenkathedraal, Dogtroep, Het Zuidelijk Toneel en in het stuk ‘Mansholt’. Films o.a.: De Helleveeg, Renesse.

Personages

Hessel Kroes -boer
Anke Kroes – diens vrouw
Marcus Hofstede – haar vader
Ate Draaisma – bevriende boer
Olaf Ritsema – controleur van de AID
Rosa – een grutto

Artistiek team

Tekst Tjeerd Bischoff
Regie Jeroen van den Berg
Toneelbeeld Ellen Klever
Muziek Jaap van Keulen
Lichtontwerp Paul van Laak
Techniek Jeroen van Casteren

Medewerkers

Zakelijke leiding Judith Huizing

Productie Dirk Broer

Publiciteit: Tâmara Bahia

Scenefotografie: Daphne van de Velde

Filmpje drone: Bas Binder/Evacommunicatie

Inspiratie

Koning van het Grasland is mede geïnspireerd op het boek Boerenbloed van Kees Kooman.

De voorstelling Koning van het Grasland wordt financieel ondersteund door:

De voorstelling Koning van het Grasland is een coproductie met:

Het decor is mede mogelijk gemaakt door: