De spelers en het artistieke team

Trudi Klever

Trudi Klever studeerde af als beeldend kunstenaar aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem en als actrice aan de Arnhemse Toneelschool. Ze speelde bij uiteenlopende gezelschappen zoals Het Oranjehotel, Bonheur, Het Vervolg, Het Zuidelijk Toneel, De Paardenkathedraal en Alex d’Electrique. Ook was zij te zien in voorstellingen van Dogtroep en het Amsterdamse Bos. Bij Hotel Modern speelde ze in de voorstellingen “Kamp” en “De Grote Oorlog”. Trudi speelde in bijna alle voorstellingen van Toneelgroep Jan Vos; o.a. “Koning van het Grasland”, “Gas” en “Mansholt”. In “WIND” speelt zij Jantien, ambtenaar op het ministerie van Economische Zaken, Neeltje, actievoerder en fotograaf, Valerie, eigenaar van een B&B en de vrouw van Marco en Catharina, een juriste.

José Kuijpers

José Kuijpers studeerde af aan de acteursopleiding in Maastricht in 1987. Ze speelde bij vele gezelschappen, waaronder het Onafhankelijk Toneel, Het Zuidelijk Toneel, Theater Utrecht en Toneelgroep Amsterdam. José bracht eigen voorstellingen uit en werkte nauw samen met schrijfsters Lot Vekemans en Magne van den Berg. Vorig jaar speelde José samen met Helmert Woudenberg nog in BLIND van Lot Vekemans toen hij plots overleed. Ze zaten midden in hun tournee en speelden met veel plezier samen. Bij Toneelgroep Jan Vos speelde José eerder in “de Revue”, “Mansholt” en “Fortuyn”. In “WIND” speelt José vijf verschillende personages: Toos, commissaris van de Koning, Juli, actievoerder, Margje, dochter van windboer Abel, Iriana, de-escalatie expert en Tamara, een rechercheur.

Dimme Treurniet

Dimme Treurniet studeerde in 1997 af aan de Amsterdamse Toneelschool. Hij speelde bij tal van gezelschappen zoals Het Zuidelijk Toneel en Huis aan de Amstel. Hij had rollen in telefilms en tv-series als “Vrouwenvleugel”, “Flikken Maastricht” en de kinderserie “VRijland”. Bij Toneelgroep Jan Vos speelde Dimme in de voorstelling “GAS” en “Grond” en “Fortuyn”. In “WIND” speelt hij Arnout, ambtenaar op het ministerie van Economische Zaken, Vrister, handelaar in oud ijzer, Marco, actievoerder en ex-beroepsmilitair en Jan, de burgemeester.

Peter Bolhuis

Peter Bolhuis studeerde in 1978 af aan de Arnhemse Toneelschool, waar hij later lange tijd les heeft gegeven. Hij gaf onder andere les aan Storm Parser en (heel even) aan Trudi Klever. Peter werkte de eerste 10 jaar van zijn loopbaan bij het Arnhemse repertoiregezelschap Toneelgroep Theater. Na deze periode heeft hij meerdere gastrollen bij gezelschappen gehad. Waaronder het RO, toneelgroep de Appel, het Nationale toneel en de Utrechtse spelen. Verder heeft hij in meerdere (tv)-films en series gespeeld, waaronder de laatste jaren in het populaire ‘Oogappels’. In ‘WIND’ speelt Peter drie rollen: boer en ondernemer Abel, actievoerder Lammert en Ruud, lid van een antiterreureenheid.

Dagmar Ketelaers

Dagmar Ketelaers studeerde in 2020 af als actrice aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. In haar afstudeerjaar speelde ze bij de Warme Winkel en de Toneelmakerij. Na haar afstuderen heeft ze een theatrale route (Lead Character X) ontworpen door de binnenstad van Utrecht i.s.m. kunstenaars uit Utrecht, Istanbul en Ljubljana die ze nu verder aan het ontwikkelen is. Ook speelde ze bij het N.U.T., en das Lemniscaat. Daarnaast heeft ze zich ontpopt tot makend actrice en creëerde ze voorstellingen die ze speelde op Boslab, Over t’IJ festival en het Karavaan festival. In “WIND” speelt zij Guusje, stagiaire, Branka, voormalig vluchtelinge uit Kroatië, Revka, student rechten en dochter van Neeltje en Odette, pr-medewerker van PD Energy.

Storm Parser

Storm Parser studeerde in 2023 af aan de Arnhemse Toneelschool. Tijdens zijn opleiding speelde hij o.a. bij Toneelgroep Oostpool en Theater Sonnevanck, en ontwikkelde zich tot een veelzijdige muzikale acteur. Dankzij een beurs van het Linda Olthof Fonds volgde hij in New York lessen in clown en commedia dell'arte. Naast acteur is Storm theatermaker, zanger en muzikant: voor projecten schrijft hij regelmatig eigen composities en arrangementen. Verder spreekt hij luisterboeken in, waarvoor hij in 2024 werd genomineerd voor een Storytel Award als Opkomend Voorleestalent. In “WIND” neemt hij vijf verschillende rollen op zich: Gijs, ambtenaar op het ministerie van Economische Zaken, Ton, zoon van Vrister, Jasper, actievoerder, Martin, pr-medewerker van PD Energy en Richard, een rechercheur.

Tjeerd Bischoff

Tjeerd Bischoff is toneelschrijver. In 1987 studeerde hij af aan de Amsterdamse Toneelschool. Na tien jaar als freelance acteur te hebben gewerkt, besloot hij zich vanaf 1998 volledig te richten op het schrijven van toneelstukken. Bischoff heeft een divers oeuvre opgebouwd met stukken als “Een Vijand van Niks” (Huis aan de Amstel), “Kortsluiting” (Bellevue lunchtheater), “H.A.R.T.” (Wederzijds), “Winterkoorts” (de Wetten van Kepler) en “Dorst” (Toneelgroep Dorst). Hij heeft ook samengewerkt met de Toneelmakerij en het Rijksmuseum aan het project “Expeditie Rijksmuseum” dat inmiddels tien jaar loopt. Daarnaast is hij docent aan de Schrijversvakschool. Het eerste stuk dat Bischoff schreef voor Toneelgroep Jan Vos was “Mansholt”. Dit stuk werd geselecteerd voor het Nederlands Theaterfestival en genomineerd voor de vijfjaarlijkse prijs voor toneelteksten van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde in Brussel. Ook de daaropvolgende producties van Toneelgroep Jan Vos, waaronder “Grond”, “GAS”, “Koning van het Grasland” en “Fortuyn”, zijn van zijn hand. Voor de voorstelling “WIND” heeft hij net als voor eerdere producties van Toneelgroep Jan Vos uitvoerig onderzoek gedaan.

Jeroen van den Berg

Jeroen van den Berg is regisseur en schrijver. In 1993 rondde hij de regieopleiding aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten af. Na zijn studie richtte hij het Oranjehotel op, waar hij tot 2001 als regisseur en schrijver aan verbonden was. Gedurende zijn carrière heeft hij gewerkt voor verschillende theatergezelschappen zoals Theater van het Oosten, Het Zuidelijk Toneel, Tryater en Orkater. In 2003 ontving Jeroen van den Berg de Nederlandse Taalunie Toneelschrijfprijs voor zijn stuk “Blowing”, dat hij schreef voor Het Laagland. Hij heeft ook gewerkt als gastdocent aan verschillende theaterscholen, waaronder de Amsterdamse Theaterschool, De Utrechtse Hogeschool voor de Kunsten, de Toneelacademie Maastricht en de Arnhemse Toneelschool. Van 2008 tot 2013 was hij artistiek coördinator bij Atelier Oerol, de werkplaats van het Oerol Festival. Sindsdien heeft hij alle producties van Toneelgroep Jan Vos geregisseerd: Mansholt, Fragments, Koning van het Grasland, GAS, Grond, Revue en Fortuyn. WIND is zijn achtste regie voor Toneelgroep Jan Vos.

Ellen Klever

Ellen Klever is sinds de oprichting van Toneelgroep Jan Vos de vaste decor en kostuumontwerper. Door de jaren heen heeft Ellen voor onder anderen Oostpool, Wannie de Wijn, José Hussaarts en Kobra Theaterproducties gewerkt. Dit jaar ontwerpt Ellen weer de kostuums voor de voorstelling Zus van Broer (Eigen Werk Theaterteam Haarlem). Ellen studeerde vormgeving aan de Kunstacademie in Arnhem en begon haar carrière in 1989. Sindsdien was ze betrokken bij producties zoals “Burgerwacht” van Toneelgroep Maastricht en “Desilucy” van Jeroen van den Berg. Voor “WIND” ontwierp zij alle kostuums voor de verschillende personages, een echte monsterklus.

Catharina Scholten

Catharina Scholten is scenograaf en ontwierp vele decors, video animaties en lichtprojecties voor onder andere Het Nationale Theater, Orkater, Toneelgroep Oostpool, Toneelgroep Maastricht en Toneelschuur. Zij vertrekt vanuit het realisme maar weet daar abstracties aan toe te voegen. Haar werk is altijd meer-lagig, stapelt betekenissen maar getuigt ook van een groot gevoel voor humor en medemenselijkheid. Ze werkte veel met Jeroen van den Berg, onder andere voor de voorstelling “Ivanov” in het Amsterdamse Bos. Voor “WIND” heeft zij het licht ontworpen.