Koning van het Grasland

/Koning van het Grasland
Koning van het Grasland 2018-03-16T13:22:37+00:00

Verhaal

Loading...

Het is 2001, het jaar dat MKZ opnieuw de kop opsteekt in Europa. Hessel en Anke Kroes, twee ’plankgasboeren’, proberen hun leven weer op de rails te krijgen na een noodlottig tractorongeluk, waarbij hun zoontje om het leven kwam. Wanneer een grutto haar nest bouwt op de plek van het ongeluk, en er tegelijkertijd een strijd losbarst tussen natuurbeschermers en boeren over het verhogen van het grondwaterpeil, komen Anke en Hessel lijnrecht tegenover elkaar te staan. Ondertussen komt de MKZ gevaarlijk dichtbij.

Hoe ver mag de mens ingrijpen in de natuur? En wie is de baas op het boerenland?

Koning van het Grasland, het nieuwe stuk van Tjeerd Bischoff, gaat over de gecompliceerde verhouding tussen mens en natuur. We zien de strijd van de boer die zich als eenzame ondernemer staande probeert te houden op de wereldmarkt, en die van de grutto die zich vergeefs probeert aan te passen aan een snel veranderende biotoop.

Het stuk wordt gespeeld in een mobiel theater in het open veld, met uitzicht op het landschap. in Friesland is de voorstelling tweetalig (Fries en Nederlands), in Drenthe en Groningen is de voorstelling volledig Nederlandstalig.

Koning van het Grasland is een idee van David Lelieveld (Pier21) en wordt gemaakt door het artistieke team van de voorstelling Mansholt. De productie kwam tot stand in nauwe samenwerking met het burgerinitiatief Kening fan è Greide.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

DataPlaatsProvincieLocatieTicketverkoop

22 mei t/m 24 mei

 Goutum/LeeuwardenFrieslandDairy Campus Uitverkocht
29 mei t/m 2 juni

Babyloniënbroek

Brabant Boerderij familie Straver
6 juni t/m 10 juniStompetoren Festival de KaravaanNoord-HollandMelkveehouderij familie KoningKaravaan

13 juni t/m 17 juni

StrijenZuid-Holland Biologische boerderij Landzicht

27 juni t/m 1 juli

4 juli t/m 8 juli

(4&5 succesoptie)

DiepenheimOverijsselErve Keuzekamp, landgoed Nijenhuis

10 t/m 14 juli

(10 succesoptie)

WestbroekUtrecht
 Boerderij de Bonte Parels

18 juli t/m 22 juli

SchoklandFlevoland Museum Schokland Theater ‘t Voorhuys

25 juli t/m 29 juli

ZeewoldeFlevoland Boerderij familie Heinsbroek

Eten voorafgaand aan de voorstelling

Kom vooraf op locatie eten! Een lokale cateraar stelt een menu samen op basis van regio- en streekproducten. Bij de avondvoorstellingen wordt een driegangen-diner geserveerd. Bij de matinee-voorstellingen op zondag een gevarieerde lunch. Kosten: diner € 27,50, lunch € 15,- / beide prijzen zijn incl. drankjes. We verwachten je om 17.45 uur voor het diner, voor de lunch om 13.00 uur.

Wat leuk dat wil ik proeven! Hoe reserveer ik voor een lunch of diner?

Het boeken van een heerlijke lunch of diner voorafgaand aan de voorstelling op een unieke locatie gaat heel eenvoudig tijdens het kopen van een kaartje voor de voorstelling via de website van Schouwburg de Lawei. Je selecteert eerst de voorstelling, daarna het aantal kaartjes en na deze handeling kun je verderop in het proces ook de lunch of het diner bijboeken! Je rekent zowel de kaartjes voor de voorstelling als de lunch of diner in 1x af.

Heb je al een kaartje voor de voorstelling gekocht maar wil je toch graag mee-eten? Reserveer dan via info@toneelgroepjanvos.nl. Geef aan op welke dag je naar de voorstelling komt, met hoeveel personen je komt eten en of er eventuele allergieën of andere dieetwensen zijn.

Bewaren

Ontwakend landschap

Op een aantal plekken kun je de voorstelling combineren met Ontwakend Landschap, een arrangement van zonsondergang tot zonsopgang, dat de voorstelling letterlijk in een ander daglicht zet.

Reserveer nu, en geniet straks van een uit streekproducten samengesteld driegangendiner, een bijzondere overnachting op een prachtige buitenlocatie en uiteraard het stuk Koning van het Grasland in een mobiel buitentheater. Zien, horen, ruiken, proeven en voelen. Twaalf uur lang. Van zonsondergang tot -opgang!

Acteurs & Medewerkers

Acteurs

Geboren in Hurdegaryp. Bekend van o.m. Vrouwenvleugel, Westenwind en GTST op tv. Speelde in meer dan zestig toneelproducties bij onder andere Hotel Modern, Het Zuidelijk Toneel en Growing up in Public. Marcel speelde een Friese boer in de film ‘Wild Flowers’ en heeft in de tijd van Jos Thie gespeeld bij Tryater.

Bekend van o.m. de tv-series Bernard, Het Huis Anubis, Spangas en Komt een man bij de dokter. Speelde onder meer bij De Paardenkathedraal, Dogtroep, Het Zuidelijk Toneel en in het stuk ‘Mansholt’. Films o.a.: De Helleveeg, Renesse.

Bekend als acteur uit de goed ontvangen productie ‘Mansholt’. Helmert is een van de oprichters van het Werkteater. Daarnaast geeft hij vele solovoorstellingen.

Vaste Tryater- en Pier21-acteur en als speler in Omrop-series. Rollen in films als ‘Van God Los’ en ‘De hel van ‘63’. Hij is de vader van Mads en Margje Wittermans.

Bieneke is een jonge actrice en woont in de buurt van Arnhem. Ze speelde een hoofdrol in ‘Het slecht bewaakte meisje’ van Toneelgroep Oostpool.

Artistiek team

Tekst Tjeerd Bischoff
Regie Jeroen van den Berg
Toneelbeeld Ellen Klever
Muziek Jaap van Keulen
Lichtontwerp Paul van Laak
Vertaler Fries Romke Toering
Techniek Jeroen van Casteren

Medewerkers

Zakelijke leiding Judith Huizing
Productie Joran de Boer
Productie David Lelieveld (Pier21)

Scenefotografie Daphne van de Velde 

Filmpje drone: Bas Binder/Evacommunicatie

De voorstelling Koning van het Grasland is een coproductie met:

Het decor is mede mogelijk gemaakt door:

     

Personages

  • Hessel Kroes -boer
  • Anke Kroes – diens vrouw
  • Marcus Hofstede – haar vader
  • Ate Draaisma – bevriende boer
  • Olaf Ritsema – controleur van de AID
  • Rosa – een grutto

Inspiratie

Koning van het Grasland is mede geïnspireerd op het boek Boerenbloed van Kees Kooman.

De voorstelling Koning van het Grasland wordt financieel ondersteund door:

Met dank aan:

Artikelen

Waar spelen we deze zomer met Koning van het Grasland?

By | January 30th, 2018|Categories: Koning van het Grasland, Nieuws|Tags: |

Voor de reprise-toer van Koning van het Grasland loopt het zoeken van geschikte speellocaties parallel aan het zoeken naar financiering. Zo kan het gebeuren dat er veel animo is om het stuk ergens naartoe [...]

Feestelijke afsluiting Koning van het Grasland

By | October 12th, 2017|Categories: Koning van het Grasland, Nieuws|

Zondagmiddag 24 september werd de laatste voorstelling van Koning van het Grasland van deze zomer gespeeld. In een drassig weiland in Gorredijk kon het publiek nog één keer kennis maken met de door rampspoed [...]

De toekomst van het platteland, deel II

By | September 22nd, 2017|Categories: Koning van het Grasland, Nieuws|Tags: , |

Op 12 september werd in de tent van Koning van het Grasland opnieuw een meeting gehouden over de problemen en dilemma’s waar het platteland zich voor geplaatst ziet. Ruim vijftig mensen kwamen bijeen op [...]

Reactie Bert Looper op de voorstelling Koning van het Grasland zaterdag 2 september in Tytsjerk

By | September 5th, 2017|Categories: Koning van het Grasland, Nieuws, Statements|Tags: , , |

Op zaterdag 2 september in Tytsjerk was Bert Looper te gast bij de voorstelling Koning van het Grasland. Wij vroegen hem na de voorstelling een reactie.   Bert Looper, Directeur van Tresoar, het Fries [...]

Reactie Bartele Holtrop op de voorstelling Koning van het Grasland donderdag 31 augustus in Heeg

By | September 4th, 2017|Categories: Koning van het Grasland, Nieuws, Statements|Tags: , , |

Op donderdag 31 augustus in Heeg was Boer Bart te gast bij de voorstelling Koning van het Grasland. Wij vroegen hem na de voorstelling een reactie. Als boer vind ik dat je moet durven [...]

Artikel Boerderij.nl : ‘Vogelbeschermers wijzen te makkelijk naar de boer als boeman’

By | September 3rd, 2017|Categories: In de media, Koning van het Grasland, Koning van het Grasland, Nieuws|Tags: , |

Auteur Tjeerd Bischoff van het toneelstuk Koning van het Grasland maakt zich zorgen over de achteruitgang van de weidevogels. Daar is de hele samenleving voor verantwoordelijk, niet alleen de boer, zegt hij. Bischoff hoopt [...]