Over Mansholt

MANSHOLT was de eerste voorstelling van Toneelgroep Jan Vos. We speelden het in de zomers van 2014 en 2015 op tal van boerderijen. De voorstelling  werd door pers en publiek bejubeld en door het Nederlands Theater Festival geselecteerd als een van de beste voorstellingen van 2015.

Vanwege de urgentie van het onderwerp brengen we deze zomer een nieuwe enscenering.

Nu we de klimaatverandering aan den lijve ondervinden, nu de stikstof-crisis acuut is, stelt het stuk een vraag waar niemand in de samenleving zich meer aan kan onttrekken: heb jij de moed om je leven te veranderen? En hebben wij, als maatschappij, de moed om een nieuwe koers te gaan varen?

Het verhaal

Het is 1972. Sicco Mansholt, eurocommissaris van landbouw, staat aan de vooravond van zijn pensioen. Maar als hij kijkt naar de verwoestende gevolgen van zijn beleid voor natuur en milieu, slaat de schrik hem om het hart. Aangemoedigd door stagiaire Petra Kelly, klimt hij voor de laatste keer op de barricades.

Locaties

De provincies/regio’s waar we zeker naartoe gaan, zijn Gouda, Brabant, Overijssel, Utrecht, Drenthe en Groningen. Misschien spelen we ook nog bij Zaandam. Data zijn nog niet bekend.

Talkshow

Sicco Mansholt was één van de eerste pleitbezorgers van de kringloopeconomie. Bij de voorstelling organiseren we een talkshow over de vraag hoe we als maatschappij een nieuwe koers kunnen varen. In een tijd waarin we muurvast lijken te zitten in oude gewoontes en ingesleten patronen, laten we mensen aan het woord  die met creatieve oplossingen en onverwachte invalshoeken komen. Mensen uit de praktijk, maar ook denkers en bestuurders. Als u een suggestie heeft, als u iemand weet die bij een dergelijke talkshow absoluut niet mag ontbreken, laat het ons dan weten via tjeerd@toneelgroepjanvos.nl.

Spel

  • Helmert Woudenberg
  • Trudi Klever
  • Bart Klever
  • José Kuipers
  • Stefanie van Leersum
  • Tjeerd Bischoff
“Mansholt is een ontroerend pleidooi voor de liefde en idealisme, dat schrikbarend weinig aan actualiteit heeft ingeboet.” (Het Parool)
“De puntige, heldere tekst van Tjeerd Bischoff heeft alle trekken van een romantische komedie, die Mansholt upbeat houdt.” NRC
“Met een handjevol uitstekende acteurs, een snelle opeenvolging van dialogen en een handzaam decor is dit puur teksttoneel.” De Volkskrant
“Het is een verhaal dat verteld moet worden, en dat gebeurt kraakhelder, met prima acteerwerk.” Dagblad van het Noorden

Artistiek team

Tekst: Tjeerd Bischoff
Regie: Jeroen van den Berg
Componist:  Jaap van Keulen
Kostuumontwerp/ Toneelbeeld: Ellen Klever

Fotografie: Paul Hoes

Meer lezen over deze thematiek?

We zullen op deze plek de komende tijd steeds meer links delen van artikelen die betrekking hebben op de thematiek van onze komende voorstelling Mansholt. Helaas is het in sommige gevallen niet mogelijk het artikel te lezen zonder abonnement.

Artikel in de Volkskrant: Brussel maakt zich sterk voor meer biolandbouw.

Artikel TROUW: Bijna geen steungeld telt tegelijk als groene investering, zeker in Nederland niet.

Artikel Volkskrant: Meino Smit over zijn plannen voor een duurzame landbouw: ‘We hebben vijf keer zo veel boeren nodig’

Artikel TROUW 4 april ben Koks: We kunnen veel leren van het falen van agrarisch natuurbeheer

 

Artikelen