Mansholt was de eerste voorstelling van Toneelgroep Jan Vos. We speelden het in de zomers van 2014 en 2015 op tal van boerderijen.

Anno 2021 is het stuk urgenter dan ooit. Nu niemand meer twijfelt aan de klimaatcrisis, en in zaken als de stikstof-problematiek boeren, bedrijfsleven en overheid lijnrecht tegenover elkaar zijn komen te staan, kan niemand zich meer aan de vragen van Mansholt onttrekken: heb jij de moed om je leven te veranderen? En hebben wij, als maatschappij, de moed om een nieuwe koers te gaan varen?

Mansholt werd door pers en publiek bejubeld en door het Nederlands Theater Festival geselecteerd als een van de beste voorstellingen van 2015.

Het is 1972. Sicco Mansholt, eurocommissaris van landbouw, staat aan de vooravond van zijn pensioen. Maar als hij kijkt naar de verwoestende gevolgen van zijn beleid voor natuur en milieu, slaat de schrik hem om het hart. Aangemoedigd door stagiaire Petra Kelly, klimt hij voor de laatste keer op de barricades.

Spel:

  • Helmert Woudenberg;
  • Trudi Klever;
  • Bart Klever;
  • José Kuipers;
  • Stefanie van Leersum;
  • Tjeerd Bischoff.

Bij de voorstelling organiseren we een randprogramma met als centrale vraag:  wat is er nodig is om te komen tot een kringloopeconomie.

“Mansholt is een ontroerend pleidooi voor de liefde en idealisme, dat schrikbarend weinig aan actualiteit heeft ingeboet.” (Het Parool)
“De puntige, heldere tekst van Tjeerd Bischoff heeft alle trekken van een romantische komedie, die Mansholt upbeat houdt.” NRC
“Met een handjevol uitstekende acteurs, een snelle opeenvolging van dialogen en een handzaam decor is dit puur teksttoneel.” De Volkskrant
“Het is een verhaal dat verteld moet worden, en dat gebeurt kraakhelder, met prima acteerwerk.” Dagblad van het Noorden