Onze Mansholt Courant is vanaf nu online terug te lezen. De krant werd uitgedeeld voorafgaand aan de voorstelling MANSHOLT. https://bit.ly/3CYXp0i
Ook werd er wekelijks een talkshow georganiseerd. De opnames daarvan kunt u terug beluisteren via https://bit.ly/39Ub6B7

Over Mansholt

MANSHOLT was de eerste voorstelling van Toneelgroep Jan Vos. We speelden het stuk in de zomers van 2014 en 2015 op tal van boerderijen. De voorstelling  werd door pers en publiek bejubeld en door het Nederlands Theater Festival geselecteerd als een van de beste voorstellingen van 2015.

De jury van het Nedelands Theater Festival:

“Documentair theater; goed geschreven, sterk geregisseerd en gespeeld. Maar bovenal een intrigerende inhoud. IJzersterk gespeeld door Helmert Woudenberg.”

Het verhaal

Het is 1972. De Apollo 16 reist naar de maan en de Vietnamoorlog is in volle gang. Ard Schenk wint 3 gouden medailles tijdens de Olympische WinterspelenEuro-commissaris van Landbouw Sicco Mansholt staat aan de vooravond van zijn pensioen, zijn werk zit erop.

Dan komt de Club van Rome met het alarmerende rapport Grenzen aan de groei. Als Mansholt ziet wat de gevolgen zijn van het beleid van schaalvergroting, waarvoor hij zich zijn leven lang heeft ingezet, slaat de schrik slaat hem om het hart. Hij breekt radicaal met zijn oude overtuigingen. En tot afgrijzen van de mensen om hem heen wordt hij een van de eerste pleitbezorgers van een kringloop-economie.

Als hij daarnaast ook nog eens verliefd wordt op zijn 40 jaar jongere stagiaire Petra Kelly, de latere oprichtster van Die Grünen in Duitsland, is de chaos compleet. Voor het eerst in zijn leven kan Sicco niet kiezen. Moet hij met zijn vrouw na zijn pensioen in Drenthe gaan wonen? Of is het nog geen tijd om zich terug te trekken en gaat hij samen met Petra de wereld in om zijn nieuwe politieke boodschap te verkondigen?

MANSHOLT is aangrijpend toneel over de moed die het kost om te veranderen.

“Mansholt is een ontroerend pleidooi voor de liefde en idealisme, dat schrikbarend weinig aan actualiteit heeft ingeboet.” (Het Parool)

Kaartverkoop

We staan met de reprise van Mansholt komende zomer op zes locaties verspreid over het hele land.

Wilt u weten of we deze zomer ook bij u in de buurt spelen? Voor de gehele speellijst en kaartverkoop kunt u hiernaast aan de rechterzijde terecht. Het is ook mogelijk om voorafgaand aan de voorstelling te lunchten of dineren op locatie. Een overzicht van alle mogelijkheden hiertoe vindt u ook aan de rechterzijde.

Let op: wanneer u een ticket reserveert voor een lunch of diner, dan zit hier niet de voorstelling bij inbegrepen en vice versa. 

Voor praktische informatie betreft kaartverkoop en het Corona Testbewijs kunt u hier terecht.

Locaties

Zoals u van ons gewend bent spelen wij onze voorstellingen op prachtige boeren locaties verspreid over het hele land. Deze zomer spelen we op zes boerenerven:

Haastrecht (Zuid-Holland)

Van 16 tot en met 24 juli 2021 spelen we de voorstelling Mansholt zeven keer bij boerderij De Twee Hoeven. We zijn op bezoek bij de familie Den Boer. 16, 17 en 18 juli spelen wij hier try-outs.

Adres: Steinsedijk 37

Genderen (Brabant)

Van 27 tot en met 31 juli spelen we de voorstelling vijf keer op het terrein gelegen bij Café ’t Zwaantje en is Suzanne van Drunen onze gastvrouw.

Adres: Genderensedijk 1

Eelde (Drenthe)

Van 3 tot en met 14 augustus zijn we met het hele team aanwezig op onze prachtige locatie in Eelde bij Kijkboerderij ’t Hoogeveld bij Sytze van der Goot.

Adres: Helmerdijk 71

Deventer (Overijssel)

In Overijssel spelen we twee weken lang (van 18 tot en met 29 augustus) bij Jeroen en Marleen Spikker van Bij Tjoonk. In deze video leer je dit bijzondere boerenbedrijf beter kennen.

Adres: Rodijksweg 9A

Zaandam (Noord-Holland)

Eén tot en met vijf september zijn we te gast bij de familie Rutte in Zaandam.

Adres: Westerwindpad 102

Haarzuilens (Utrecht)

De laatste locatie waar wij de nieuwe tent voor de voorstelling Mansholt zullen opbouwen is bij Boer Peter. Daar spelen we de voorstelling van  8 tot en met 12 september.

Adres: Thematerweg 6

Talkshow en meereizende expositie

Sicco Mansholt was één van de eerste pleitbezorgers van de kringloopeconomie. Nu we de klimaatverandering aan den lijve ondervinden, nu de stikstof-crisis acuut is, stelt de voorstelling MANSHOLT een vraag waar niemand in de samenleving zich meer aan kan onttrekken: heb jij de moed om je leven te veranderen? En hebben wij, als maatschappij, de moed om een nieuwe koers te gaan varen?

Bij deze voorstelling organiseren we Talkshow de Toekomst. Een talkshow over de vraag hoe we als maatschappij een nieuwe koers kunnen varen. In een tijd waarin we muurvast lijken te zitten in oude gewoontes en ingesleten patronen, laten we mensen aan het woord  die met creatieve oplossingen en onverwachte invalshoeken komen. Mensen uit de praktijk, maar ook denkers en bestuurders, met nieuwe perspectieven en onvermoede vergezichten.

Informatie over wie er te gast zullen zijn op welke data en tijden vind u hier.

Talkshow de Toekomst wordt gepresenteerd door Margriet Brandsma. Margriet is jarenlang correspondent geweest voor de NOS en is nu zelfstandig journalist. Vanuit haar betrokkenheid met de maatschappelijke actualiteit, probeert ze de onderste steen boven te krijgen. De talkshow wordt muzikaal ondersteund door zanger/performer Jan Veldman.

Toegang van de talkshow is gratis, echter is reserveren wel noodzakelijk. Dit kan via de kaartverkoop opties op deze website. Bij het reserveren van kaarten kan er soep met brood bijbesteld worden. Dit kan tijdens de talkshow genuttigd worden.

Bij de voorstelling is straks ook een meereizende tentoonstelling te bezichtigen. Klik hier voor meer informatie.

Spel

  • Helmert Woudenberg
  • Trudi Klever
  • Bart Klever
  • José Kuijpers
  • Tjeerd Bischoff en Wim Bouwens
  • Stefanie van Leersum
“De puntige, heldere tekst van Tjeerd Bischoff heeft alle trekken van een romantische komedie, die Mansholt upbeat houdt.” NRC
“Met een handjevol uitstekende acteurs, een snelle opeenvolging van dialogen en een handzaam decor is dit puur teksttoneel.” De Volkskrant

Meer lezen over deze thematiek?

We zullen op deze plek de komende tijd steeds meer links delen van artikelen die betrekking hebben op de thematiek van onze komende voorstelling Mansholt. Helaas is het in sommige gevallen niet mogelijk het artikel te lezen zonder abonnement.

Aardse boerin, assertieve mevrouw Mansholt  door Ingrid Bosman over een van onze hoofdrolspelers José Kuijpers.

Artikel TROUW: Groenen-kopstuk Petra Kelly bleef juist weg uit het midden, 23 april door Paul van der Steen

Artikel in de Volkskrant: Brussel maakt zich sterk voor meer biolandbouw.

Artikel TROUW: Bijna geen steungeld telt tegelijk als groene investering, zeker in Nederland niet.

Artikel Volkskrant: Meino Smit over zijn plannen voor een duurzame landbouw: ‘We hebben vijf keer zo veel boeren nodig’

Artikel TROUW 4 april ben Koks: We kunnen veel leren van het falen van agrarisch natuurbeheer

Artikel Volkskrant Brede coalitie voor omwenteling landbouw: ‘Beloon boeren ook voor de bescherming van natuur’

NPO1 Spraakmakers 23 juli, 2021: ‘Margriet Brandsma en Helmert Woudenberg over toneelstuk over Sicco Mansholt’

Artikel Volkkrant Hein Janssen 26 juli, 2021: ‘De voorstelling Mansholt is toegankelijk, documentair theater over de veeteelt en landbouw’

“Het is een verhaal dat verteld moet worden, en dat gebeurt kraakhelder, met prima acteerwerk.” Dagblad van het Noorden

Artistiek team

Tekst: Tjeerd Bischoff
Regie: Jeroen van den Berg
Lichtontwerp: Paul van Laak
Componist: Jaap van Keulen
Kostuumontwerp/toneelbeeld: Ellen Klever

Fotografie: Paul Hoes / Daphne van de Velde / mfaber.photos

Artikelen