Toneelgroep

/Toneelgroep
Toneelgroep2018-02-23T10:02:05+00:00

Jan Vos

Toneelgroep Jan Vos brengt toneel op locatie, over mensen die proberen te leven en te overleven in een sterk veranderende wereld. We tonen de complexe werkelijkheid van individuele mensen die schuilgaat achter statistieken, rapporten, beleidsvoornemens en krantenkoppen.

Onze stukken ontstaan niet op de beruchte zolderkamertjes.
We trekken er op uit, vinden inspiratie in de wereld om ons heen en gaan het gesprek aan met maatschappelijke organisaties, denkers, specialisten en ervaringsdeskundigen. Samen met hen brengen we de krachten in kaart die er rondom een bepaald thema spelen,
en vertalen die naar persoonlijke verhalen.

We spelen onze voorstellingen op locaties die passen bij de gekozen thematiek. We plaatsen onze verhalen midden in de realiteit en bereiken daarmee de mensen waar het in ons werk om draait. Zo spelen we Koning van het Grasland, en eerder ook Mansholt, op boerderijen, voor een publiek van boeren en andere plattelandsbewoners. GAS spelen we in het centrum van het Groningse aardbevingsgebied. Maar natuurlijk ook in Den Haag, de stad waar er over de gaswinning wordt beslist.

Artistiek Team

Tjeerd Bischoff
Tjeerd BischoffActeur/Toneelschrijver
Tjeerd Bischoff studeerde in 1987 af aan de Amsterdamse Toneelschool. Na tien jaar gespeeld te hebben als freelance acteur oa. bij Carroussel, Rieks Swarte, Huis aan de Amstel en Effecten in Ontwikkeling, richtte hij zich vanaf 1998 op het schrijven van toneel. Hij schreef oa. Een Vijand van Niks (Huis aan de Amstel) Kortsluiting (Bellevue lunchtheater), H.A.R.T. (Wederzijds), Winterkoorts (de Wetten van Kepler ), Dorst (Toneelgroep Dorst). Voor de Toneelmakerij schreef hij Het Begin van Alles en samen met hen en het Rijksmuseum ontwikkelde en schreef hij het project Jij en de Gouden Eeuw. Voor Tryater schreef hij voor een aantal locatieprojecten, waaronder de 11Stêdetocht, een barre en bizarre tocht. Mansholt was het eerste stuk dat hij schreef voor Toneelgroep Jan Vos. Het stuk werd geselecteerd voor het Nederlands Theaterfestival en genomineerd voor de vijfjaarlijkse prijs voor toneelteksten van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde te Brussel.
Jeroen van den Berg
Jeroen van den BergRegisseur/Toneelschrijver
In 1993 rondde Jeroen van den Berg de regieopleiding aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten af. Na zijn studie richtte Jeroen van den Berg het Oranjehotel op, waaraan hij tot 2001 verbonden was als regisseur en schrijver. Daarnaast werkte hij onder meer voor Theater van het Oosten, Het Zuidelijk Toneel, Tryater en Orkater. Voor zijn stuk Blowing, dat hij schreef voor Het Laagland, ontving hij in 2003 de Nederlandse Taalunie Toneelschrijfprijs. In 2014 regisseerde hij Mansholt, de eerste voorstelling van Toneelgroep Jan Vos die geselecteerd werd voor het Nederlands Theaterfestival. In 2015 schreef hij Breekbaar voor Tryater, dat gespeeld werd in de regie van Jos van Kan. Jeroen van den Berg is regelmatig gastdocent op de Amsterdamse Theaterschool, De Utrechtse Hogeschool voor de Kunsten, de Toneelacademie Maastricht en de Arnhemse Toneelschool. Tussen 2008 en 2013 werkte hij als artistiek coördinator bij Atelier Oerol, de werkplaats van het Oerol Festival.
Ellen Klever
Ellen KleverTheatervormgever
Vormgeefster Ellen Klever studeerde aan de Kunstacademie in Arnhem. Ze werkte na haar afstuderen in 1989 als decor- en kostuumontwerper voor onder andere Leonard Frank, Wannie de Wijn, José Hussaarts en voor de popgroep Rowwen Hèze. Ellen was als ontwerper betrokken bij Burgerwacht (Toneelgroep Maastricht) en DesiLucy van Jeroen van den Berg. Voor de voorstellingen Mansholt, Fragments en Koning van het Grasland ontwierp zij de kostuums en verzorgt ze het toneelbeeld. Naast haar werkzaamheden als vormgever geeft Ellen les op de afdeling docent drama van Artez.
Trudi Klever
Trudi KleverActrice
Trudi Klever (1964) studeerde eerst beeldende kunst aan de Hogeschool voor de Kunsten te Arnhem. Na enkele jaren in het buitenland keerde ze terug om de acteursopleiding aan de Toneelschool in Arnhem te volgen, waaraan ze in 1992 afstudeerde.
Sindsdien speelt zij bij zeer uiteenlopende theatergezelschappen zoals o.a. Het Zuidelijk Toneel, Hotel Modern, toneelgroep de Appel en muziektheater M-lab. Ze was te zien in tv commercials (o.a. Volkswagen, Ditzo en Aegon) en televisieprogramma’s als Villa Achterwerk, jeugdseries Het Huis Anubis en Spangas en in het satirisch programma ‘Komt een man bij de dokter’.
In ‘Mansholt’ was Trudi Klever te zien in de rol van de secretaresse Magda en de boerendochter Wietje.
Jaap van Keulen
Jaap van KeulenComponist
Jaap van Keulen (Winschoten, 1966) woont en werkt in Arnhem waar hij studeerde aan de Academie voor Beeldende Kunsten. Na zijn studie is hij zich gaan toeleggen op het componeren en produceren van muziek en underscores voor theater- en dansproducties. Hij ontwikkelde een filmische stijl, waarin hij akoustische instrumenten combineert met gesampled materiaal.

 Jaap werkt voor uiteenlopende opdrachtgevers, variërend van dichter Tsead Bruinja, wiens optredens hij regelmatig begeleidt, tot Bill van Dijk, voor wie hij de musical Nilsson arrangeerde. Hij was verantwoordelijk voor de muziek voor Itzik Galili’s For Heaven’s Sake, bewerkte en componeerde muziek voor de jubileumvoorstelling VIER40 van Introdans. Hij componeerde de muziek voor Mor Shani (Wholehearted, Flatland en Love-ism), Sweat Baby Sweat van Jan Martens, Lost in Grey van Kalpana Raghuraman en Moments with Ralitza van Fabian Holle. Hij maakte arrangementen voor Antonio ‘Canito’ Suarez en werkte voor verschillende toneelgezelschappen, waaronder Toneelgroep Oostpool, het Oranjehotel en Toneelgroep Maastricht. Ook werkte hij regelmatig met regisseuse Mette Bouhuijs, voor wie hij de muziek maakte voor o.a. de voorstellingen Terug naar de Kust, De Tweeling, En toen Waren Er Nog Maar en Het Kan Weer Vreemd Gaan. Verder maakte hij muziek voor diverse documentaires, animaties en modeshows. Begin jaren 90 is hij zich gaan bekwamen als flamencogitarist/percussionist, stond in die hoedanigheid op vele podia met diverse gezelschappen en begeleidt hij sindsdien flamenco danslessen.

Zakelijke leiding / Productie

Judith Huizing
Judith HuizingZakelijke leiding
Judith werkte de afgelopen 20 jaar in de podiumkunsten, afwisselend als productieleider en/of zakelijk leider voor diverse dans- en theatergezelschappen en festivals. Naast reguliere producties, was ze ook betrokken bij diverse locatieprojecten zoals de Wereldhavendagen, het Over het IJ Festival, Holland Festival, Xynix Opera en Maroc/Pays-bas 2005. Verder was zij werkzaam als hoofd productie bij de Theatercompagnie, projectleider bij NCWT/NEMO en zakelijk leider bij Theatergroep Golden Palace. Sinds 2013 is zij zakelijk leider van Toneelgroep Jan Vos en sinds 2014 eveneens van Feikes Huis.
Dirk Broer
Dirk BroerHoofd productie
Dirk Broer is nu 19 jaar werkzaam in de culturele sector. Na een opleiding tot gymleraar en een omscholing volgde eerst een 11 jaar durende carrière in de IT bij KLM. In 1999 maakte Dirk de overstap naar de wereld van het theater. Eerst kort als decorbouwer bij Dogtroep, maar niet lang daarna als ZZP-er in productieleiding en zakelijk leiding voor culturele uitingen. Hij produceerde destijds vooral locatie gerichte producties en voor en op festivals, waaronder Dogtroep, de Festivals Opkomst, Tweetakt en Cultuurnacht Den Haag, het Amsterdamse Bostheater, Jeroen van den Berg en vele andere projecten. Daarna was Dirk hoofd productie bij MC Theater en client manager bij Jewellabs en Metaal Kathedraal, de ecologische en culturele broedplaats voor kunstenaars in Utrecht. Sinds 1 februari is Dirk in dienst van Toneelgroep Jan Vos. Met deze baan is Dirk weer terug bij waar zijn theaterervaring ook begon, het produceren van locatietheater.

Zakelijke leiding / Productie overige jaren

Joran de Boer
Joran de BoerProductie voorstelling Koning van het Grasland zomer 2017
Joanne Mensert
Joanne MensertProductie Mansholt en Fragments
Joanne werkt voor, bij en met verschillende theatermakers en gezelschappen. Momenteel werkt ze voornamelijk als productieleider voor theatergroep mugmetdegoudentand en als zakelijk leider en productieleider van theatermaakster Judith Hofland, wiens voorstellingen te zien zijn op festivals in Nederland en daarbuiten. Daarnaast is ze af en toe redacteur bij De Nieuwe Toneelbibliotheek.
Na haar bachelor Theater-, film- en televisie-wetenschap volgde zij de masters Theaterdramaturgie en Kunstbeleid en –management. Sindsdien combineert ze verschillende functies in de theaterwereld. Haar kennis van dramaturgie zet zij in bij haar werk als productieleider en zakelijk leider, en andersom.

Voorstellingen

Achter de schermen van toneelgroep Jan Vos

The Translator – Terry Ezra

augustus 10th, 2016|0 Comments

The role Terry Ezra - fotografie: Carel van Hees The role of a translator is often crucial but invisible, and you only become aware of his or her existence if they’re doing it badly. [...]