GAS

/GAS
GAS 2017-11-06T15:55:52+00:00

Kroniek van een vluchtige bodemschat

In de winter van 2018 gaat ons stuk GAS in première op locatie in de provincie Groningen. Aansluitend volgt een Nederlandse tournée.

GAS is een voorstelling over de ontdekking en exploitatie van een maar al te vluchtige bodemschat. Het stuk zoomt in op de geschiedenis van de aardgaswinning in Groningen, en de ambivalente relatie tussen het noorden en de Randstad die daarvan het gevolg is. GAS is een verhaal in drie episodes dat zich afspeelt in hotel Fennema, met uitzicht over het Winschoterdiep in Hoogezand-Sappemeer.

De Stadsschouwburg Groningen is onze partner op het gebied van marketing, publiciteit en kaartverkoop.

We organiseren een randprogramma over de aardbevings-problematiek en de transitie naar duurzame energie.

GAS zoomt in op de geschiedenis van de aardgaswinning in Nederland vanaf de jaren 60 tot aan nu, en is tegelijk een familiekroniek, over mensenlevens die door de vondst van de gasbel, onlosmakelijk met elkaar verbonden raken.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Verhaal

Alfred Bergman, assistent geoloog bij de Shell, wordt in 1961 voor proefboringen in Hoogezand gestationeerd. De jonge bodemkundige wordt verliefd op Bette Fennema, dochter van de eigenaar van het hotel waar hij logeert. Bette is verloofd, maar zij blijkt niet ongevoelig voor zijn avances.

Als Bette’s jongere zus Aukje zwanger blijkt te zijn en de baas van Alfred aanwijst als de vader, vluchten de mannen uit het hotel. Bette trouwt met haar verloofde en blijft in Hoogezand wonen. Alfred reist de wereld over, in dienst van de Shell.

Na zijn pensioen vestigt Alfred zich in de buurt van Hoogezand. De oude liefde laait weer op, precies op het moment dat de golf van aardbevingen een aanvang neemt.

Het verleden is het deeg dat gekneed wordt voor het brood dat vandaag op tafel komt (Lenin)

Acteurs & Medewerkers

Acteurs

Nader te bepalen

Artistiek team

Tekst Tjeerd Bischoff
Regie Jeroen van den Berg

Medewerkers

Zakelijke leiding Judith Huizing

Personages

  • Alfred Bergman -assistent geoloog
  • Bettie Fennema – dochter van de eigenaar van het hotel

Artikelen

Sfeerverslag leesvoorstelling Gas festival Hongerige Wolf

By | juli 17th, 2017|Categories: GAS, Nieuws|Tags: , , |

Leesvoorstelling Gas op zaterdag 16 juli 2017 in Hongerige Wolf tijdens festival Hongerige Wolf. In het najaar van 2018 wordt de voorstelling 'Gas' gespeeld in Groningen. Je kunt voor één bedrijf aansluiten of lekker de hele middag [...]