Verwacht: FORTUIN, over het populisme in Rotterdam

Jan Vos werkt aan nieuwe voorstelling voor 2020

In het voorjaar van 2020 presenteert Jan Vos samen met het Laurens Collegium Rotterdam de voorstelling FORTUIN, een stuk over de recente geschiedenis van Rotterdam. FORTUIN is theater op locatie, met live gezongen koormuziek. Het stuk concentreert zich op  de gemeenteraadsverkiezingen van 2002, toen Pim Fortuyn met Leefbaar Rotterdam een politieke aardverschuiving teweeg bracht.

Schrijver Tjeerd Bischoff interviewde voor FORTUIN een kleurrijke groep Rotterdammers, die zich ieder op hun eigen manier verhielden tot de tumultueuze opkomst van Leefbaar Rotterdam. Aan de hand van de getuigenissen van politici, bestuurders en burgers schetst Bischoff in FORTUIN een veelzijdig beeld van een stad op drift.

Van ex-burgemeester Opstelten tot voormalig wethouder Marco Pastors, van bodyguard Dries Mosch tot PvdA-lijsttrekker Els Kuijper: ze leverden allemaal input voor het verhaal.

Wat bewoog de Rotterdamse populisten van het eerste uur? Waarom waren zij het vertrouwen in de zittende politici verloren? En waarom werden de nieuwkomers door het politieke en journalistieke establishment met zoveel wantrouwen en vijandigheid bejegend?

Dit alles wordt in 2020 uit de doeken gedaan met de indrukwekkende skyline van Rotterdam op de achtergrond.