Talkshow De Toekomst bij voorstelling FORTUYN

Kosteloos aanmelden voor Talkshow De Toekomst kan via: https://tix.luxortheater.nl/nl/buyingflow/tickets/18459/55653

Tijdens de speelperiode van de theatervoorstelling FORTUYN, organiseerde Toneelgroep Jan Vos iedere zondag Talkshow De Toekomst.

Te gast waren onder andere zijn: Ronald Sørensen, Joost Eerdmans en Leonard Ornstein. In de talkshows wordt o.l.v. Margriet Brandsma teruggeblikt op de turbulente verkiezingsstrijd van 2002, stilgestaan bij de nasleep hiervan en onderzocht wat er sinds die tijd is veranderd. De opnames zijn terug te beluisteren via SoundCloud.

Een overzicht met meer informatie over de gasten per aflevering onder de afbeelding.

Zondag 20 maart zijn te gast:
Rodney van den Hengel is re-intergatiedeskundige en sociaal vormer. Samen met agent en pedagoog Marco den Dunnen heeft hij café-restaurant Heilige Boontjes opgericht. Ze zijn begonnen met een café op de Burgemeester Meineszplein en inmiddels hebben ze een tweede lokatie op het Eendrachtsplein (in het oude politiebureau). Het zijn beide leerwerkplekken waar jongeren die zich wel eens vergist hebben, een tweede kans krijgen. Want als geen ander weten Rodney en Marco hoe moeilijk het is een leven weer op de rails te krijgen.

Ronald Sørensen is één van de boegbeelden van Leefbaar Rotterdam. Sørensen is voormalig docent geschiedenis en biologie in Rotterdam. Samen met zijn vrouw Leny Sørensen richtte hij in 2001 Leefbaar Rotterdam op. In maart 2002 nam Sørensen namens deze partij zitting in de Rotterdamse gemeenteraad. Na de moord op Pim Fortuyn werd hij in diens plaats fractievoorzitter. Ook bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 werd hij gekozen in de gemeenteraad. Van 2011 t/m 2015 zat hij voor de PVV in de Eerste Kamer.

Salima Belhaj studeerde aan de Hogeschool Rotterdam en vervulde diverse personeelbeleidsfuncties bij culturele organisaties in Rotterdam. Sinds 2001 is zij actief voor D66. Vanaf 2008 zat zij voor D66 in de Rotterdamse gemeenteraad. In 2010 groeide de partij onder haar leiding van één naar vier zetels en in 2014 kwamen hier nog eens twee zetels bij. De partij werd toen onderdeel van een college met Leefbaar Rotterdam. Belhaj is sinds de opkomst van Pim Fortuyn in 2001 jarenlang actief in het publieke maatschappelijke debat met betrekking tot integratie en islam. In 2008 werd zij uitgeroepen tot Politiek Talent van Rotterdam en in 2010 was zij winnaar van de Forum Nationale Integratie essay-wedstrijd met haar artikel Diversiteit: motor voor innovatie. In 2016 ontving zij ook de Rotterdamse onderscheiding de Erasmusspeld. In 2021 laat Belhaj weten dat zij graag van haar Marokkaanse paspoort af zou willen hoewel dat niet kan.

Zondag 27 maart zijn te gast:
Joost Eerdmans studeerde bedrijfskunde aan de Erasmus Universtiteit te Rotterdam. Hij werkte op ministerie van Justitie en werd in 1999 secretaris van burgemeester Ivo Opstelten. In 2002 zocht hij contact met Pim Fortuyn die hem op de kieslijst van de LPF plaatste, waardoor hij na de moord op Fortuyn in de Tweede Kamer belandde. Hij was een aantal jaren parlementslid, won in 2005 de Thorbecke prijs voor welsprekendheid, maar werd uit de fractie gezet, omdat hij een nieuwe partij oprichtte. In 2014 was hij lijsttrekker van Leefbaar Rotterdam en werd na de verkiezingen wethouder voor Veiligheid, Handhaving en Buitenruimte. Na 2018 zat hij in de gemeenteraad van Rotterdam. Even was hij actief bij FvD, maar na interne conflicten stapte hij op en richtte met Annabel Nanninga de partij JA21 op. Dat moest een brede rechtse volkspartij worden. Bij de verkiezingen van 2021 haalde deze partij drie zetels.

Leonard Ornstein werd journalist na een studie sociologie aan de universiteit van Utrecht . Hij begon als economisch redacteur bij het Parool, maar stapte in 1989 over naar Vrij Nederland waar hij nauw samenwerkte met Max van Weezel. Samen schreven ze een aantal boeken en ontvingen de Anne Vondelingprijs voor politieke journalistiek. In 2006 werd Ornstein politiek redacteur van het tv-programma Buitenhof. In 2007 werd bekend dat hij werkt aan een biografie van Pim Fortuyn, waarvan het eerste deel uitkwam in 2012. Ornstein werkte voor verschillende radio en tv-programma’s van met name de VPRO. Hij zat en zit in diverse journalistenpanels staat ook bekend als presentator van publieksdebatten.

Saïd el Haji is geboren in Isoefajen, Marokko en groeide op in Berkel en Rodenrijs. Hij studeerde Nederlandse taal- en letterkunde in Leiden en won in 2000 de El Hizjra-aanmoedigingsprijs voor zijn verhaal De kleine Hamid. Dit verhaal werkte hij uit tot zijn debuutroman De dagen van Sjaitan (2000), over een zoon die rebelleert tegen zijn autoritaire streng-gelovige vader. De roman werd goed ontvangen, beleefde een hausse aan media-aandacht en is ook in het Frans verschenen. Verder schreef hij Goddelijke Duivel (2006), Sta op en Leef en Vader (2013), een ontroerende en openhartige essaybundel over opgroeien in een patriarchale cultuur. Schrijver Said El Haji geeft Nederlandse taalles aan nieuwkomers en ‘oudkomers’. In zijn nieuwe boek Gemeente zegt ik Nederlands leren vertelt hij over zijn belevenissen in de klas.

Zondag 3 april zijn te gast:
Rinus van Schendelen 
is een Nederlandse politicoloog. Van Schendelen studeerde in 1970 af in Amsterdam op de scriptie Demokratie en bestemmingsplan: Een analyse en evaluatie van besluitvorming bij ruimtelijke planning. Hij promoveerde te Rotterdam op Parlementaire informatie, besluitvorming en vertegenwoordiging. Van 1980 tot 2005 was hij hoogleraar politicologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Sinds 2005 draagt hij de titel emeritus hoogleraar.  Van Schendelen schreef gedurende zijn loopbaan tientallen boeken over lobbyisme, ondersteund met gesystematiseerd onderzoek. Door de media wordt hij daarom de lobbyprofessor genoemd.

Jantine Kriens was van 2002 tot 2006 gemeenteraadslid voor de PvdA in Rotterdam. In 2006 werd ze wethouder van Volksgezondheid, Welzijn en Maatschappelijke Opvang en eerste locoburgemeester. Van 2010 tot 2014 was zij wethouder Financiën, Personeel en Organisatie, Volksgezondheid en Maatschappelijke Ondersteuning. Vanaf mei 2013 is Jantine Kriens voorzitter van de directieraad van de Vereniging Nederlandse Gemeenten.

Iffet Subasi heeft als redacteur en journalist gewerkt voor diverse media. Momenteel werkt zij als verslaggever voor het AD / Rotterdams Dagblad. Zij is opgegroeid in Rotterdam en heeft van dichtbij meegemaakt wat de komst van Leefbaar Rotterdam voor de moslimgemeenschap betekend heeft.